Examens maken met Examenplatform
  • 18 Aug 2022
  • Pdf

Examens maken met Examenplatform

• Pdf

Article Summary

Kijk voor het inplannen van examens bij het artikel Plannen met examenplatform.

Omschrijving

Het examenplatform is een opzet in MijnPortfolio die bestaat uit meerdere modules. Gezamenlijk functioneren die modules voor het aanmaken, beheren, plannen en ook het afnemen van examens.

Deze modules kunnen met RemindoToets gekoppeld worden, zodat opgestelde toetsen daarin gepland en afgenomen kunnen worden. Hiervoor is wel een toets- en afnameomgeving nodig, deze zijn op te zetten in overleg met Paragin. RemindoToets is een vereiste voor het inplannen van theorietoetsen.

Het is mogelijk dat er in een omgeving andere termen worden gebruikt dan in deze handleiding worden genoemd. Zo heet 'kwalificatie' mogelijk anders, bijvoorbeeld ‘opleiding’.

Aanmaken van een examen

Als beheerder, navigeer naar menuonderdeel Examenbeheer om een examen aan te maken. Rechts boven in het scherm staat de optie ‘Examen toevoegen’ aangegeven. Door hier op te klikken zal een nieuw scherm openen.

Geef het examen een passende titel en een codering, zodat deze later eenvoudig opgezocht kan worden. Indien gewenst kan een kleur toegekend worden, wat later in de planning te zien zal zijn. Het is optioneel om een korte omschrijving te geven, net als het geven van een uitleg voor het inplannen van het examen. Deze uitleg zal getoond worden aan gebruikers die hier voor gemachtigd zijn.

Vervolgens moet een type worden gekozen voor het tentamen. Hierbij zijn drie verschillende mogelijkheden:

• Tekentoets
  • Praktijkexamen
  • Theorie-examen
Let op!
Het type examen kan niet worden aangepast als het eenmaal is opgeslagen. Er moet dan een nieuw examen worden aangemaakt voor het gewenste type.

De verschillende typen hebben daarnaast een aantal unieke instellingen. Deze worden hieronder per type examen toegelicht.

Geef bij het type examen aan of het gaat om een voorwaardelijk formatief examen. Daaronder komt de examenopdracht te staan. Geef in dit veld de instructies op voor de deelnemers aan dit examen. Er kan worden aangegeven over welk tijdsbestek de examenopdracht zichtbaar zal zijn. Wanneer deelnemers een bestand kunnen uploaden voor de aanvang van dit examen, geef dat hier dan aan door de optie aan te klikken.

Bij een examen kunnen één of meerdere uitvoeringsvormen worden ingevuld. Dit is niet verplicht. Het kan nuttig zijn als voor het afronden van een examen verschillende manieren zijn om aan de eisen te voldoen. Het opstellen van uitvoeringsvormen kan daar een handig overzicht voor zijn.

Als laatste kan er verantwoordingsinformatie en -documenten worden ingevuld. Er is een tekstveld beschikbaar en een optie om bestanden toe te voegen. Dit is niet verplicht.

Tekentoets

De optie ‘Tekentoets’ wordt gebruikt als een kandidaat bestand moet inleveren voor dit examen. Een kandidaat moet bijvoorbeeld een bouwtekening opstellen die vervolgens geüpload wordt. Er kan informatie ingevuld worden voor de begeleiders die aan dit examen worden gekoppeld. Hier kan een document bijgevoegd worden.

Praktijkexamen

Gebruik het praktijkexamen-type voor examens die niet met een online toets worden afgenomen. Een praktijkexamen vereist een beoordelingsformulier. Kijk hiervoor in dit artikel bij het onderdeel ‘Beoordelingsformulier opstellen’. Bij het opstellen van een praktijkexamen horen de volgende opties:

OptieToelichting
Type beoordelingGeef aan op welke manier een beoordeling wordt toegekend. Er kan gekozen worden uit een puntensysteem, gebruik van cijfers of het direct toekennen van een (on)voldoende of goed. Bij deze laatste optie moet aangegeven worden vanaf welk cijfer een voldoende is behaald.

Deze instelling is van invloed op het beoordelingsformulier.
Specifiek typeHier kan worden gekozen uit verschillende vormen van praktijkexamens, zoals een eindgesprek.
Aantal onderdelenGeef hier aan uit hoeveel onderdelen dit examen zal bestaan. Dit houdt in dat er een aparte pagina wordt aangemaakt voor elk onderdeel. Een examen in deze vorm kan uit maximaal 20 onderdelen bestaan.
Bereken cijfers per kerntaakAls een examen in zijn geheel een beoordeling moet krijgen en niet per kerntaak, schakel dit hier uit. Deze optie staat standaard ingeschakeld.
Voeg onderaan het beoordelingsformulier een veld voor algemene opmerkingen toeGebruik deze optie om bij de beoordeling een extra veld beschikbaar te maken. Beoordelaars kunnen hier vervolgens opmerkingen plaatsen.
Tweede beoordelaar vult niet digitaal in, beoordeelt wel meeDeze optie wordt gebruikt wanneer een tweede beoordelaar niet zelf digitaal een beoordeling geeft, maar dit buiten de omgevingen wel doet. Een beoordelaar kan met deze optie aangeven welke andere beoordelaar dit is geweest.
Toon naam scoregebied (van-tot) op basis van het cijferAls een scoregebied een naam toegekend heeft gekregen, kan dit met deze optie getoond worden. Zo kan aan een kandidaat kenbaar worden gemaakt wat de indicatie in voor het behaalde cijfer.
Extra informatie voor beoordelaars in de e-mailIn dit veld kan informatie die bestemd is voor beoordelaars ingevuld worden. Dit wordt toegevoegd aan de mail die zij krijgen wanneer dit examen wordt afgenomen.

Theorie-examen

Het theorie-examen wordt gebruikt om een koppeling te maken met een toets in een RemindoToets-omgeving. Er kan aangegeven worden bij welke opleiding deze toets staat. Daarbij moet vermeld worden wat het aantal te behalen cijfers is. Kijk voor het opzetten en beheren van theorie-examens in deze Kennisbank bij het RemindoToets gedeelte.

Kwalificaties koppelen, competenties aanmaken, kerntaken opzetten en koppelen aan examens

Koppelen aan examens

Kwalificaties opzetten wordt toegelicht in het volgende artikel: Kwalificaties en kwalificatiedossiers

Ga terug naar het menuonderdeel Examenbeheer om een kwalificatie aan een examen te koppelen. Klik bij een examen op het vlagsymbool om een kwalificatie toe te voegen. Selecteer bij ‘Voeg nieuwe kwalificatie toe’ uit de lijst de gewenste kwalificatie. Op de pagina verschijnt vervolgens een overzicht van alle kerntaken en werkprocessen die in die kwalificatie zitten. Elk werkproces kan handmatig aangevinkt worden, wat aangeeft dat deze meegenomen moet worden bij het beoordelen van het examen.

Beoordelingsformulier opstellen

Voor een praktijkexamen moet een beoordelingsformulier worden opgesteld. Als een examen van dit type is aangemaakt, zal er in het overzicht hier een optie voor verschijnen. Ga naar het menuonderdeel Examenbeheer, waar in de kolom ‘Opties’ een lijstsymbool staat. Klik hier op om een beoordelingsformulier aan te maken of te bewerken.
In het scherm wat volgt staan ook opties voor het bewerken van de inhoud van de beoordelings- en resultaattekst en het bekijken van het beoordelingsformulier. Het formulier wordt daar getoond zoals de beoordelaars het te zien krijgen.

Als er bij het aanmaken van het examen is gekozen voor ‘Onvoldoende / Voldoende / Goed’, zal hier de cesuur getoond worden. Ook bij elke kerntaak zal in het klein de cesuur zichtbaar zijn.

Een formulier aanmaken

Kerntaak en werkproces

Een beoordelingsformulier bestaat uit verschillende onderdelen die achtereenvolgend aangemaakt moeten worden. Als eerste moet er een kerntaak opgesteld zijn. Klik hiervoor op het plussymbool ‘Kerntaak toevoegen’. Geef een passende naam op. Met de volgende instelling wordt het scoregebied getoond. Het scoregebied kan naar eigen wens aangepast zijn, zolang de cijfers per gebied elkaar niet overlappen. De standaard instelling hiervoor is twee gebieden, onvoldoende en voldoende. In de afbeelding hieronder is een derde gebied aangemaakt voor ‘uitstekend’.

Figuur 3

Geef vervolgens een naam in voor het werkproces. Er kan per werkproces ingesteld worden of de toegekende punten meetellen voor de uiteindelijke beoordeling. Het is mogelijk om een minimum in te stellen voor het aantal criteria wat binnen dit werkproces voldoende moet zijn. Als dit minimum niet behaald is, wordt de kerntaak als onvoldoende gemarkeerd. Daarnaast kan er een minimum worden ingesteld voor de te beoordelen criteria. Als er geen minimum is ingesteld, moeten alle criteria beoordeeld worden. Na het opslaan van deze eerste instellingen kunnen in het overzicht meer werkprocessen worden aangemaakt.

Criteria toevoegen

Per werkproces moeten criteria opgesteld worden om de daadwerkelijke beoordeling te kunnen geven. Bij elk werkproces staat wederom een plussymbool, genaamd ‘Element toevoegen’. Het scherm ‘Criterium toevoegen’ zal nu openen. Geef voor elk criterium een titel en een omschrijving op. Er zijn twee typen criteria om uit te kiezen, ‘Criterium’ en ‘Tekstveld’.

Figuur 3

Met het type ‘Criterium’ worden een aantal instellingen zichtbaar, zoals in de afbeelding hierboven te zien is. ‘Kritiek’ geeft aan of voor dit criterium verplicht een voldoende behaald moet worden. Daar onder zijn per punt verschillende instellingen beschikbaar.

• De tekstballon stelt een invulveld beschikbaar tijdens het beoordelen.
  • De asterisk verplicht een beoordelaar om een toelichting te geven als dat specifieke punt wordt toegekend. In de afbeelding hierboven moet een toelichting worden gegeven als er 0 of 2 punten toegekend worden.
  • Als een bestand geüpload moet worden voor het beoordelen van het examen, kan hier ingesteld worden of deze getoond moet worden.
  • De tweede asterisk geeft aan of de bestandsupload verplicht is.
  • De ‘T’ geeft aan of het label van het examen gewijzigd moet worden.
    Het is mogelijk om alle opties van dit criterium onder elkaar te tonen. Dit heeft betrekking op het overzicht van het beoordelingsformulier. Als laatste is het nog mogelijk één of meerdere standaard onderbouwingsteksten toe te voegen.

Kijk voor het inplannen van examens bij het artikel Plannen met examenplatform.

Interne naam modules: assignmentplanning, assignmentadmin, kwalificaties