Kwalificaties en kwalificatiedossiers
  • 21 Feb 2024
  • Pdf

Kwalificaties en kwalificatiedossiers

• Pdf

Omschrijving

Deze module biedt de mogelijkheid om kwalificatiedossiers te importeren. Daarnaast kunnen kwalificaties ook handmatig aangemaakt worden. De beheerder kan ze koppelen aan een kandidaat, vervolgens kan de kandidaat zijn bewijzen die worden geüpload in het portfolio koppelen aan een kwalificatie/werkproces.

Voorbeeld

Kwalificaties kunnen voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Een voorbeeld is het gebruik voor het Examenplatform. De opzet van een kwalificatie kan dienen als stappenplan voor een praktijkexamen. Bijvoorbeeld: de deelnemers moeten een praktijkexamen voor lassen uitvoeren. Hier horen verschillende stappen bij, zoals veiligheidsregels. Al deze stappen worden beschreven in de kwalificatie. Deze kunnen vervolgens door examinatoren gecontroleerd worden en gemarkeerd worden met een beoordeling. Wanneer de kandidaat de kwalificatie voldoende heeft afgerond, heeft deze het examen daarmee behaald.

Kwalificaties kunnen ook in het portfolio van een deelnemer worden gebruikt. Bij het invoeren van een nieuwe werkervaring, opleiding of andere informatie kan een deelnemer een selectie maken van relevante kwalificaties.

Het is niet verplicht om gebruik te maken van het Examenplatform. De kwalificaties hoeven ook niet aan een examen gekoppeld te zijn om er gebruik van te kunnen maken.

Instellingen

Kwalificaties en competenties aanmaken

Aanmaken van kwalificaties en competenties

Kwalificaties worden aangemaakt en beheerd in menuonderdeel ‘Kwalificaties’. In het overzicht zijn er opties voor het aanmaken van kwalificaties en competenties. Klik op ‘Kwalificaties toevoegen’ om direct een nieuwe aan te maken. Klik op ‘Competenties’ voor een overzichtelijke lijst. Er zijn standaard 25 competenties aanwezig, klik op ‘Competentie toevoegen’ om een eigen competentie toe te voegen.

Er kunnen verschillende kenmerken aan een kwalificatie worden toegekend:

• De taal
  • Een specifieke naam
  • Een nummer of code
  • Een cohort, indien van toepassing
  • Een specifiek niveau, indien van toepassing
  • Standaard koppeling aan nieuwe deelnemers

Er zijn een aantal termen die binnen een kwalificatie aangepast kunnen worden, om zo beter aan te kunnen sluiten bij de eigen wensen. Het is verplicht om deze ingevuld te hebben, dit wordt door MijnPortfolio automatisch gedaan. Als er een portfolio-instructie voor deelnemers toegevoegd moet worden, kan dat hier. Vink de optie aan, waarna er een tekstveld verschijnt. Voer hier een titel, uitleg en de instructie in.

Let op!
Als een nieuwe kwalificatie is aangemaakt, komt deze in het overzicht bij het tabblad ‘Inactief’ te staan.

Als bij een kwalificatie verantwoordingsdocumenten geplaatst moeten worden, kan dit bij het overzicht aan de rechterkant. De meest rechtse optie, ‘Verantwoordingsdocumenten’, geeft deze mogelijkheid.

Kerntaken en werkprocessen opzetten

Als een kwalificatie is aangemaakt en opgeslagen, zal MijnPortfolio deze automatisch tonen in het overzicht. Elke kwalificatie heeft aan de rechterkant een aantal opties. Eén daarvan is ‘Bewerk kerntaken en werkprocessen’. Klik hier op om een nieuwe kerntaak toe te kunnen voegen en vervolgens in het volgende scherm op ‘Kerntaak toevoegen’. Geef de kerntaak een volgnummer om goed overzicht te kunnen houden. Voer ook een naam in die passend is voor de kerntaak. Sla op om verder te gaan.

Bij het overzicht voor de kerntaken staat nu de zojuist opgeslagen taak. Deze heeft aan de rechterkant een optie om een werkproces toe te voegen. Klik hier op, waarna een volgend scherm zal openen. Hier zijn verschillende velden die ingevuld kunnen worden:

• Volgnummer
  • Naam werkproces
  • Omschrijving werkproces
  • Gewenst resultaat
  • Vakkennis en vaardigheden
  • Competenties
Competenties worden aangemaakt in het beginoverzicht van de Kwalificaties-module.

Figuur 3

In de afbeelding hierboven is een voorbeeld te zien van een kerntaak die is aangevuld met een werkproces. In het geel is te zien dat er een prestatie-indicator is toegevoegd. Dit kan pas als het werkproces is aangemaakt. Om een prestatie-indicator toe te voegen, selecteer dan het plus-symbool bij het gewenste werkproces. Er kunnen per werkproces meerdere indicatoren toegevoegd worden.

Wanneer een kwalificatie een kerntaak met werkproces bevat, kan deze geactiveerd worden. Dit kan door in het overzicht van de kwalificaties naar het tabblad ‘Inactief’ te gaan. Elke kwalificatie die geactiveerd kan worden heeft in de kolom ‘Opties’ en silhouetsymbool staan.
Figuur 1
Klik daar op om een kwalificatie te activeren. In de afbeelding hier rechts in dit te zien. Als een kwalificatie dit symbool niet heeft, betekent dit dat er nog geen kerntaken zijn toegevoegd. Dit is ook te zien aan het symbool voor het bewerken van kerntaken, wat rood is gekleurd.

Let op!
Een kwalificatie moet geactiveerd zijn om deze aan een examen te kunnen koppelen. Lukt het niet om een kwalificatie te koppelen aan een examen? Controleer dan of deze geactiveerd is.

Kwalificatie koppelen aan een deelnemer

Kwalificaties moeten aan deelnemers worden gekoppeld. Dit kan door naar het overzicht van alle deelnemers te gaan (standaardnaam: Portfolio’s). Om een deelnemer te selecteren, vink het vakje aan wat helemaal links in de rij staat. Er kunnen meerdere deelnemers geselecteerd worden.

Als alle gewenste deelnemers geselecteerd zijn, voer dan onderin het scherm de actie uit. Dit kan door bij '(kies een actie)' de optie Koppelen aan kwalificatie te selecteren. Klik vervolgens op 'Voer uit'. Er zal een nieuw scherm openen waarin de gewenste kwalificaties geselecteerd kunnen worden.

Deze stappen kunnen ook gevolgd worden om een kwalificatie te verwijderen. Selecteer in het rechter menu dan 'Ontkoppelen van kwalificatie'.
Als kwalificaties in de omgeving bijvoorbeeld opleidingen worden genoemd, dan zal bij deze optie 'Koppelen aan opleiding' te zien zijn.

Kwalificatiesdossiers importeren

Het importeren van kwalificaties kan via de functie Meerdere MBO Crebo-codes toevoegen. Klik hierop om vervolgens in het volgende scherm de codes in het invulveld te plaatsen. Geef aan bij welk cohort deze codes horen.

Interne naam module: KDS