Training
  • 21 Feb 2024
  • Pdf

Training

• Pdf

Omschrijving

De trainingmodule kan gebruikt worden om trainingen op te zetten en te beheren. Het instellen van een training bevat verschillende opties zoals het aanpassen van het aantal deelnemers, automatisch aanmaken van groepen en het toewijzen van trainers. De trainingen kunnen dienen als online opzet, maar ook het aanbieden van opleidingen op een fysieke locatie is mogelijk.

Aan trainingen kunnen deelnemers worden toegevoegd, waardoor deze gegevens krijgen over de training zoals de tijd, inhoud en (eventueel) de plaats. Tevens kunnen de deelnemers bij deelname aan de training automatisch aan een deelnemersgroep worden toegevoegd. Daarnaast kan een koppeling gemaakt worden met RemindoToets, als dat gewenst is.

Er zijn verschillende onderdelen rondom deze module, afhankelijk van de rol in de MijnPortfolio-omgeving. Afhankelijk van de instellingen hebben verschillende rollen de mogelijkheid om de trainingen aan te maken en deelnemers toe te wijzen. Er zijn een aantal invulvelden voor het instellen van instructies, onder andere voor het opstellen van een e-mailbericht. De betreffende rollen kunnen een trainer instellen die in de omgeving is ingevoerd, bijvoorbeeld een begeleider.

Voorbeeld

• (Interne) training/opleiding

De trainingmodule is handig voor het (intern) opzetten van trainingen. Wanneer medewerkers een bepaalde kwaliteit mogen of moeten ontwikkelen, kan dit door middel van bijvoorbeeld opdrachten meegenomen worden in een training. Omdat de trainingmodule eenvoudig overzicht geeft op de deelnemers en afwezigen, is dit voor een organisatie duidelijk wie waar aan mee heeft gedaan. Gebruik ook (het afdrukken van) de presentielijst hiervoor.

Er is een handige koppeling met de Message wall module, omdat de deelnemers van een training automatisch in een groep geplaatst kunnen worden. Een message wall kan ingesteld worden om voor een specifieke groep toegankelijk te zijn, zoals de deelnemers aan een training. Probeer dit eens bij het aanmaken van een nieuwe training!

Instellingen

Aanmaken van een training

Beheerders maken een nieuwe training aan in de module aan de linkerkant, genaamd 'Trainingenbeheer'. Klik in het overzicht van deze module op 'Training toevoegen'. Vul in het scherm wat volgt de gewenste eigenschappen in. Door een kwalificatie toe te voegen, mogen alleen deelnemers met die kwalificatie deze training volgen. Evaluatieformulieren worden aangemaakt met behulp van de module Evaluation.

Let er bij het invullen van de tekstvlakken op dat de juiste informatie in het juiste veld staat. Deze worden namelijk op verschillende momenten aan de deelnemer getoond. Onderaan staan een aantal opties voor automatische toewijzing. Dit betreft een specifieke groep of groepen waar deelnemers in geplaatst zullen worden, een begeleider die toegekend wordt en indien mogelijk een RemindoToets-module die gekoppeld zal worden aan deze training. Hier kunnen ook automatisch vragenlijsten, e-learnings en processen toegwezen worden.

Let op!

Als er een datum, tijd en/of plaats aan de training moet worden gekoppeld, zet dan de optie 'Voeg data toe aan deze training' aan. Zo kunnen via het overzicht extra opties worden gebruikt om één of meerdere trainingsmomenten op te zetten. De plaats en tijd zullen ook zichtbaar zijn in het overzicht.

Let op!

Na het aanmaken van een training wordt deze niet automatisch geactiveerd. Kijk daarvoor bij het tabblad 'Inactieve trainingen'. Zet hier de training(en) op actief.

Toevoegen of aanmelden van deelnemers

In het deelnemeroverzicht (standaardnaam: Portfolio's) kunnen de gewenste deelnemers aangevinkt worden. Deelnemers kunnen daar toegevoegd worden met de actie 'Aanmelden voor training'. Klik op 'Voer uit', in het scherm wat volgt kunnen dan de gewenste trainingen worden geselecteerd. Geef hierbij aan of er een bevestigingsmail aan de betreffende deelnemers moet worden gestuurd.

Tip!

Er is een extra module beschikbaar voor het trainingsoverzicht, deze is niet toegankelijk voor deelnemers. In dit overzicht staat aangegeven welke trainingen er zijn opgezet en welke deelnemers aan die trainingen mee zullen doen of mee hebben gedaan. Klik hiervoor op het menuonderdeel 'Trainingsoverzicht'.

Deelnemers kunnen ook zelf inschrijven voor een training. Dit kan bij de module genaamd 'Trainingen', waar een overzicht zal verschijnen van alle trainingen waar zij aan gekoppeld zijn. Ook de trainingen waar een andere gebruiker hen (automatisch) voor heeft ingeschreven zullen hier te zien zijn.

Om als deelnemer in te schrijven voor een training, klik bij een beschikbare training op 'Ik wil mij graag aanmelden'. Na het aanmelden kan op dezelfde plek de training worden gemarkeerd als afgerond, of ervoor afmelden.

Als alle plekken van een training bezet zijn, dan wordt de deelnemer op de reservelijst geplaatst. Mocht er een plek vrijkomen, dan kan deze deelnemer alsnog de training volgen.

Training bekijken en afsluiten

In de 'Trainingen'-module staat het overzicht van de beschikbare trainingen, met daarbij de beschrijvingen die bij het aanmaken zijn ingevuld. Deze is beschikbaar voor alle rollen.

De rollen die trainingen kunnen bewerken moeten een datum en locatie hebben toegevoegd voordat de training in dit overzicht komt te staan. Zorg daarom dat de informatie is ingevuld.

Het afsluiten van een training kan ook in dit overzicht, bij het tabblad 'Geweest'. Als een training hierbij staat betekent dit dat het afnamemoment van de training is verstreken. Klik op het groene vinkje aan de rechterkant om de presentie vast te leggen en de training af te sluiten. Er zal een nieuw scherm openen, met daarin het instellen van de aanwezigheid van alle deelnemers. Er kunnen ook nieuwe deelnemers toegevoegd worden, in het geval dat die nog niet waren aangemeld voorafgaand aan de training. Onderaan dit scherm moet de trainingstatus op 'Afgesloten' worden gezet.

Interne naam module: Training