Vragenlijsten
  • 21 Feb 2024
  • Pdf

Vragenlijsten

• Pdf

Omschrijving

Vragenlijsten worden aangemaakt in het menuonderdeel Vragenlijstenbeheer. Vragenlijsten worden ingevuld door één persoon: de deelnemer óf een begeleidende rol. Daarnaast is het mogelijk om de vragenlijst naar een externe respondent te sturen.

Een beheerder kan een vragenlijsten aanmaken. Hierbij zijn bijvoorbeeld de volgende opties te kiezen: wie de lijst moet in vullen, wie deze mag zien, hoe de vragen en resultaten gepresenteerd moeten worden en hoe de vragenlijst aan de juiste personen uitgedeeld moet worden.

Onder één of meer categorieën kunnen open vragen, keuzevragen en ja/nee-vragen aangemaakt worden. Het is ook mogelijk om een datum als antwoord te vragen, een cijfer of een bestandsupload.

Voorbeelden

Vragenlijsten kunnen eenvoudig of uitgebreid zijn. Het kan één enkele vraag bevatten, of juist een reeks vragen. De inhoud van de vragenlijst kan van alles zijn, uiteenlopend van meerkeuzevragen tot het inleveren van opdrachten. Door bijvoorbeeld in een vraag uploadfuncties op te nemen, kunnen deelnemers eigen bestand toevoegen om opdrachten af te ronden.

De instellingen bij het aanmaken van een vragenlijst staan toe, dat de resultaten in een roos of staafdiagram worden opgenomen. Begeleidende rollen kunnen zo goed overzicht krijgen van de antwoorden die de deelnemers hebben gegeven. Dit kan voor meerkeuzevragen, keuzelijst met één optie en open vragen. Als deelnemers een vragenlijst meerdere keren mogen invullen, is er ook een voortgangsoverzicht beschikbaar om verandering te kunnen meten.

Vragenlijsten zijn op te nemen in de Artikelen-module.

Instellingen

In het overzicht van het vragenlijstenbeheer staan alle aangemaakte vragenlijsten. Deze kunnen bewerkt worden door op het potloodicoon aan de rechterkant van het scherm te klikken. Ook kunnen in dit overzicht nieuwe vragenlijsten aangemaakt worden. Klik hiervoor rechtsboven in het scherm op ‘Nieuwe vragenlijst toevoegen’.

Voeg vragenlijst toe

1. Vul als eerst een naam, categorie, interne naam en een korte samenvatting in voor de nieuwe vragenlijst. Er kan ook een achtergrondkleur ingesteld worden.
  2. Onder vragenlijstrechten staan een aantal rollen weergegeven. Geef als eerst aan welke rollen deze vragenlijsten kunnen bekijken. De geselecteerde rollen zullen nu ook bij de andere opties beschikbaar komen. Stel nu in welke rollen de vragenlijst mogen invullen. De rollen die kunnen beoordelen zijn hetzelfde, behalve dat deelnemers niet hun eigen vragenlijst kunnen beoordelen. Daarnaast kan een bevestigingsmail naar bepaalde rollen gestuurd worden nadat iemand de vragenlijst heeft ingevuld.
  3. Bij de vragenlijstopties wordt de opzet van de vragenlijst ingesteld. Stel in of de categorieën tijdens het invullen te zien zullen zijn en of dat alle vragen tegelijk of per vraag op een pagina worden getoond. Vervolgens staan er meerdere opties voor matching, resultaten tonen, wijzigingen van ingevulde antwoorden en beoordelingen. Door de optie ‘Verander de standaard keuze-opties’ in te schakelen komen nieuwe velden beschikbaar. Zo kunnen de keuzemogelijkheiden gewijzigd worden, met een maximum van tien opties.
  4. Stel in op welke manier deze vragenlijst aan een deelnemer moet worden toegewezen. Dit kan handmatig of automatisch. Bij automatisch is het mogelijk om het toewijzen te baseren op gebruikerstype of op kwalificatie.
  5. Daarna zijn er velden voor een inleidende tekst, afsluitende tekst en een inleidende tekst boven de resultaten van deze vragenlijst.
  6. Sla de vragenlijst op als de instellingen naar wens zijn ingevuld. In het overzicht komt een nieuwe vragenlijst onder het tabblad ‘Inactief’ te staan.

Categorieën en items toevoegen

Elke vragenlijst moet minstens één item en één categorie bevatten voordat deze geactiveerd kan worden. Gebruik onder de kolom ‘Opties’ bij een vragenlijst het lijsticoon genaamd ‘Beheer vragenlijstinhoud’. Klik hierop om een nieuw scherm te openen en klik in het volgende scherm op ‘Nieuwe categorie toevoegen’.

Geef de categorie een naam, een code en eventueel een inleiding. De categorie verschijnt na het opslaan in het overzicht. Klik aan de rechterkant van de categorie op het plusicoon om een nieuw item aan de categorie toe te voegen.

Er zal wederom een nieuw scherm openen. Selecteer in dit scherm of het item een vraag, een handtekeningveld of een tekstverwerker moet bevatten. Als ‘Vraag’ is geselecteerd, geef dan een stelling en eventueel extra notities op. Daaronder kan het type vraag ingesteld worden. Elke van deze types heeft een aantal verschillende instellingen voor meer flexibiliteit.

De feedbackveld-optie geeft deelnemers de mogelijkheid om een toelichting te geven bij het antwoord. Deze functie is bij meerdere vraagtypen beschikbaar.

Let op!

Het aanpassen van antwoordopties voor een vraag kan door gebruik te maken van de optie: Pas de standaardopties van de meerkeuzevragen aan.

OptieToelichting
Keuzelijst (één optie)Hiermee moet een deelnemer uit een keuzelijst één optie kiezen.
Keuze (één optie)Stel in of de keuze-opties gehusseld moeten worden.
Keuze (meerdere opties)Als er meerdere juiste opties zijn, selecteer dan deze optie.
Ja/NeeHiermee kan alleen 'Ja' of 'Nee' als antwoord geselecteerd worden.
Open (één regel)Bij het invullen wordt er één tekstregel beschikbaar gesteld.
Open (meerdere regels)Bij deze optie kan er een contactbericht gestuurd worden nadat het antwoord is ingevuld.
DatumGebruik deze optie om een datum in te laten vullen.
Cijfer (1-10)Met deze optie komt een cijferveld beschikbaar. Selecteer of het een keuzelijst of een invulveld moet zijn.
BestandsuploadGebruik deze optie om het uploaden van bestanden in te schakelen.

Sla de categorie op om eventuele subitems toe te voegen.

Subitems toevoegen

Nu er een nieuw item is aangemaakt, is het mogelijk om subitems toe te voegen. Een subitem kan aan een antwoord gekoppeld worden uit het item waar het ondergeschikt aan is. Klik rechts in het overzicht van een item op 'Subitem toevoegen'.

Deze instellingen kunnen verschillend zijn, afhankelijk van wat voor vraagtype het item is. Bij een meerkeuze optie moet er bijvoorbeeld een van de antwoordopties worden geselecteerd. Aan dat antwoord kan vervolgens een nieuw item toegevoegd worden: een vraag, handtekeningveld of een tekstverwerker.

Als er opnieuw voor de optie 'Vraag' wordt gekozen, komen dezelfde opties beschikbaar als bij het aanmaken van een 'normaal' item. Kijk hierboven bij de opties van Categorieën en items toevoegen.

Interne naam module: questionnaire