Samengestelde cesuur
  • 26 Oct 2023
  • Pdf

Samengestelde cesuur

  • Pdf

Samenvatting van het artikel

Omschrijving

De cesuur bij een toets geeft aan met welk percentage een kandidaat een voldoende heeft gehaald.

De cesuur is op verschillende momenten van toetsontwikkeling in te stellen of aan te passen. Een cesuur kan ingesteld worden bij het aanmaken van een nieuwe toetsmatrijs, of bewerkt worden nadat de toetsmatrijs is aangemaakt. Ga hiervoor naar de betreffende toetsmatrijs en klik op het tabblad 'Instellingen'. Er zijn twee verschillende manieren van cesuur beschikbaar: een normale cesuur en een samengestelde cesuur.

Voordelen samengestelde cesuur

Een samengestelde cesuur wordt gebruikt om in een toets bepaalde onderdelen (terugkoppelingsonderdelen) een bepaald gewicht mee te geven. Ook is het mogelijk om deze onderdelen voorwaardelijk te maken. Dit betekent dat een kandidaat verplicht is om een voldoende te halen op dit onderdeel om te kunnen slagen op de toets.

Let op!

Het is alleen mogelijk om gebruik te maken van een samengestelde cesuur als er terugkoppelingsonderdelen zijn ingesteld. Meer informatie hierover vind je in het artikel 'Terugkoppeling'.

Let op!

Wanneer een kandidaat op een voorwaardelijk onderdeel (op dat onderdeel moet een kandidaat een voldoende halen), een ónvoldoende haalt, wordt dit resultaat als resultaat voor de gehele toets getoond. Wanneer er op meerdere voorwaardelijke onderdelen onvoldoendes zijn behaald, wordt het laagst behaalde resultaat getoond als resultaat op de gehele toets.


Instellingen van onderdelen

Een aantal instellingen zijn hetzelfde als bij een gewone cesuur, zie hiervoor het artikel 'Nieuwe toetsmatrijs toevoegen'.
Kies bij de wegingsmethode voor 'absoluut' of 'relatief'.

  • Bij absoluut heeft elke terugkoppeling hetzelfde gewicht bij het berekenen van de score, ongeacht het aantal punten wat in een onderdeel zit.
  • Bij relatief is het aantal punten per terugkoppeling wél afhankelijk van het aantal wat per terugkoppeling behaald kan worden.
Let op!

Bij een samengestelde cesuur stel je geen percentage in voor het cesuurpunt, maar geef je aan wat het resultaat (cijfer/percentage/punten) moet zijn wat behaald moet worden voor een voldoende.

Klik op 'Voeg onderdeel toe' om een nieuwe terugkoppeling in te stellen. Er zijn vier stappen die ingevuld moeten worden om een volledig onderdeel op te zetten

Stap 1

Voeg hier de naam in van dit onderdeel. Het is aan te raden om namen te gebruiken die direct herleidbaar zijn tot de inhoud van dit specifieke onderdeel, zodat dit eenvoudig herkend en aangepast kan worden.

Stap 2

Selecteer bij deze stap welke vragen in dit onderdeel gebruikt zullen worden. Dit heeft betrekking op de vragen die beschikbaar zijn in de matrijs (uit één of meer regels). Er kan ook gebruik worden gemaakt van de vraageigenschappen. Het is niet verplicht om een vraageigenschap als filter te gebruiken.

Stap 3

Hier wordt ingesteld welke gegevens aan kandidaten en andere gebruikersrollen getoond zal worden. Wanneer een gegeven wordt ingeschakeld voor kandidaten zal dit automatisch worden ingezet voor andere rollen. Andersom is dit niet het geval! De score van de kandidaat zal altijd zichtbaar zijn voor hogere rollen, dit kan niet uitgezet worden.

Verder kan aangegeven worden wanneer het resultaat zal worden getoond. Selecteer 'Ja' als alle vragen nagekeken moeten zijn om de score in te zien. Als 'Nee' is geselecteerd kan ingesteld worden wat het minimum aantal nagekeken vragen is voordat de score getoond zal worden.


Stap 4

Let op!

Het scoretype kan niet zomaar aangepast worden. Volg de instructies in het tekstblok bij Stap 4 om dit te wijzigen, zie afbeelding.

Toetsen_-_Paragin_beheeromgeving_-_RemindoToets_Beheeromgeving.png

  • Raadkanscorrectie kan bij elk van de drie scoretypes worden ingezet.
  • Geef aan op hoeveel decimalen de score moet worden afgerond.
  • Er zijn verschillende afrondingsmethoden om uit te kiezen. Standaard zullen normale regels voor afronden worden toegepast.

Afronding instellen bij onderdelen

Voor de onderdelen kan er op verschillende manieren worden afgerond. Dit kan van belang zijn wanneer de scoreberekening afgerond moet worden. De volgende afrondingsregels kunnen worden ingesteld:

Normale afrondingsregels

De normale afrondingsregels houden in dat onafhankelijk van het cesuurpunt, de score op een normale manier afgerond wordt. Dit betekent dat een kandidaat die een 5,48 scoort bij het cesuurpunt op 5,5 een 5,5 zal behalen. Een kandidaat die een 8,64 scoort zal een 8,6 behalen en een kandidaat die een 8,68 scoort zal een 8,7 behalen.

Normale afrondingsregels, rond naar beneden af op het cesuurpunt

Deze optie houdt in dat over het algemeen gebruik gemaakt wordt van de normale afrondingsregels behalve op het cesuurpunt. Op het cesuurpunt wordt de score naar beneden afgerond. Dit betekent dat wanneer het cesuurpunt op een 5,5 ligt, een kandidaat die een 5,49 scoort de toets niet gehaald heeft en een 5,4 behaalt. Een kandidaat die een 8,64 scoort zal een 8,6 behalen en een kandidaat die een 8,68 scoort zal een 8,7 behalen.

Rond alle scores naar beneden af

Wanneer ingesteld wordt dat alle scores naar beneden afgerond worden, betekent het dat onafhankelijk van het cesuurpunt de score berekend wordt. Een kandidaat die een 5,49 scoort, zal afgerond een 5,4 behalen. Een kandidaat die een 8,68 scoort zal een 8,6 behalen, net als een kandidaat die een 8,64 scoort een 8,6 zou behalen.

Rond alle scores naar boven af

Wanneer ingesteld wordt dat alle scores naar boven afgerond worden, betekent het dat onafhankelijk van het cesuurpunt de score berekend wordt. Een kandidaat die een 5,49 scoort zal afgerond een 5,5 behalen. Een kandidaat die een 8,68 scoort zal een 8,7 behalen, net als dat een kandidaat die een 8,64 scoort een 8,7 zal behalen.


Overzicht van onderdelen

Overzicht terugkoppeling

Voor een samengestelde cesuur is er een overzicht van alle onderdelen beschikbaar. Ga hiervoor naar het overzicht van de toetsmatrijs, klik op het tabblad 'Inhoud' en selecteer vervolgens 'Terugkoppeling'. In de afbeelding hierboven staat een voorbeeld van een onderdeel waarin alleen open vragen geselecteerd worden, doordat er gefilterd wordt op die vraageigenschap.

Het is mogelijk om de volgorde van de verschillende onderdelen te wijzigen. Gebruik hiervoor het pijltjes icoon aan de rechterkant, waarmee een onderdeel versleept wordt. Als er per ongeluk aanpassingen zijn gedaan die niet gewenst zijn, gebruik dan de functie 'Aanpassingen ongedaan maken'. Hiermee worden de onderdelen teruggezet op de laatst opgeslagen posities.


What's Next