Plannen met Examenplatform
  • 18 Aug 2022
  • Pdf

Plannen met Examenplatform

• Pdf

Article Summary

Een examen plannen

Examens worden gepland vanuit de MijnPortfolio-omgeving. Navigeer aan de linkerkant van het scherm naar de module Examendashboard. In het overzicht wat volgt staan drie selectiemenu's: Kwalificatie, Deelnemergroep en Deelnemer. Daar weer onder staan twee kolommen voor Openstaande acties en Examenplanning.

Figuur 1
Selecteer eerst een kwalificatie. Vervolgens zal in het overzicht een tabel verschijnen. Hierin staan alle kandidaten die hier voor ingeschreven kunnen worden. Hiervoor moet een kandidaat eerst aan de gekozen kwalificatie gekoppeld worden. Kijk hiervoor bij het volgende artikel: Kwalificaties en kwalificatiedossiers.

In de afbeelding rechts is een voorbeeld te zien van drie studenten met verschillende statussen voor examen 'LM'. Demostudent 1 heeft een groen blok in de rij staan, wat aangeeft dat deze het examen met een voldoende heeft afgerond. Demostudent 2 heeft een onvoldoende gehaald, te zien aan het rode blok. Demostudent 3 heeft een grijskleurig blok, wat aangeeft dat er nog geen examen is ingepland. De volledige legenda is te zien in de afbeelding hieronder.

Figuur 1

Klik bij een deelnemer op het grijskleurige blok om een examen te plannen. Als er bij het aanmaken van dit examen instructies waren ingevoerd, worden die hier getoond. Examens die meerdere onderdelen bevatten kunnen per onderdeel worden gepland. Nadat op een van de blokken is geklikt, volgt een scherm met (een deel van) de volgende opties:

OptieToelichting
Locatie / adres / plaatsVul hier de specifieke gegevens in voor de locatie van het examen.
ExamenonderdeelKies per onderdeel of het wel of niet ingepland moet worden.
Begindatum/begintijdVul de begindatum en begintijd in van het examen.
Einddatum/eindtijdVul de einddatum en eindtijd in van het examen. Deze einddatum en eindtijd zijn niet bindend: het examen kan ook nog op een later moment worden afgenomen.
BeoordelaarSelecteer de examinator die het examen gaat beoordelen.
Beoordelaar 2Selecteer eventueel een tweede examinator, die het examen al dan niet online beoordeeld.

Klik na het instellen van de gegevens op 'Examenaanmelding toevoegen'. Er zijn nu een aantal situaties mogelijk, die van toepassing zijn op de status van het examen (zie ook de legenda):

• Situatie 1: Als nog niet alle examenonderdelen van het examen zijn ingepland én de begindatum van de examenonderdelen is nog niet gepasseerd, kleurt het blokje grijs/wit gestreept. Alleen van toepassing als het examen uit meerdere onderdelen bestaat.
  • Situatie 2: Als nog niet alle onderdelen van het examen zijn ingepland, maar de begindatum van de examenonderdelen is reeds gepasseerd, kleurt het blokje blauw/wit gestreept. Alleen van toepassing als het examen uit meerdere onderdelen bestaat.
  • Situatie 3: Als (alle examenonderdelen van) het examen is (of zijn) ingepland én de begindatum van de examenonderdelen is nog niet gepasseerd, kleurt het blokje grijs.
  • Situatie 4: Als (alle examenonderdelen van) het examen is (of zijn) ingepland, maar de begindatum van de examenonderdelen is reeds gepasseerd, kleurt het blokje blauw.

In alle vier de situaties kan een examinator vanaf de begintijd van het examen een of meerdere examenonderdelen beoordelen van een student. Als het examen voor de eerste keer wordt afgenomen, verschijnt er een 1’tje achter het examen.

Examens in bulk toekennen

Het is mogelijk om meerdere examens tegelijk aan een deelnemer toe te kennen. Ga naar het overzicht met alle portfolio's (standaardnaam: Portfolio's). Selecteer daar de gewenste deelnemer(s) met behulp van de selectievakjes. Voor daarna de 'Koppel toets'-actie uit en selecteer alle examens die nodig zijn en klik onderaan de pagina op 'Toetsen koppelen'.

Deelnemer: examen invoeren en plannen

Een deelnemer kan een praktijkexamen inzien en indienen door naar de module te gaan die het overzicht geeft van alle beschikbare praktijkexamens. Dit moet wel ingesteld worden door beheerders. De standaard naam van de module is ‘Praktijkexamens’ (dit kan veranderd zijn naar bijvoorbeeld ‘Mijn Examens’). Klik bij een examen op de knop ‘Naar dit…’, de puntjes worden vervangen door de specifieke term die de omgeving gebruikt.

De opdracht die is ingevoerd bij het aanmaken van dit examen zal nu worden getoond. De instructies zullen aangeven op welke manier de opdracht voltooid zal moeten worden. Het is mogelijk dat de opdracht vereist dat er een document wordt geupload. Ook kan het zijn dat er eerst een bepaald document moet worden gedownload vanuit de MijnPortfolio-omgeving.

Let op!
Deelnemers kunnen zelf examens inplannen die aan hen gekoppeld zijn, als de instellingen van de omgeving dit toelaten. Dit kan net als bij het inzien en invoeren door in te loggen en naar de module ‘Praktijkexamens’ te gaan.