ReadSpeaker en DocReader
  • 07 Feb 2024
  • Pdf

ReadSpeaker en DocReader

• Pdf

Article Summary

De software van ReadSpeaker maakt het mogelijk om teksten op een website voor te lezen. Dit is een externe applicatie die niet wordt beheerd door Paragin en moet dan ook apart worden afgesloten.

DocReader is een dienst van dezelfde aanbieder, deze dienst maakt het mogelijk om bijvoorbeeld PDF bestanden voor te laten lezen. Op dit moment maakt alleen RemindoToets gebruik van deze dienst.

Instellen

RemindoToets

In het beheer van de RemindoToetsomgeving moet het klant-ID van ReadSpeaker worden ingevoerd om de software beschikbaar te maken. Deze instelling is te vinden onder Beheer > Instellingen > tabblad Algemeen > Kolom Externe Integraties, onderdeel ReadSpeaker. Zorg dat het ReadSpeaker (en evt. het DocReader)-ID ingevoerd wordt.

ReadSpeaker kan zo ingesteld worden dat het alleen beschikbaar is voor gebruikers met een toegankelijkheidsprofiel of dat het voor alle gebruikers beschikbaar is.

MijnPortfolio

In het beheer van de MijnPortfolio-omgeving moet het klant-ID van ReadSpeaker worden ingevoerd om de software beschikbaar te maken. De beschikbare onderdelen zijn verbonden aan dit klant-ID. Om dit in te stellen dient er contact op genomen te worden met support@paragin.nl.

Gebruik van ReadSpeaker

RemindoToets

Kandidaten zien tijdens het maken van een toets de ReadSpeaker-opties rechtsboven in het scherm staan: een knop om direct te luisteren en een knop om de tekst-modus te openen.

Wordt er op de knop ‘Lees voor’ geklikt, dan zal bovenaan de pagina een balk met afspeelopties worden getoond. Met de knop ernaast opent er een pop-up waarin de tekst-modus getoond. Deze optie bevat de platte tekst, welke gearceerd wordt tijdens het voorlezen.

Is er op 'Lees voor' geklik, dan zal in de bovenste balk onderstaand menu verschijnen:

Met behulp van dit menu kan eventueel de taal/stem aangepast worden, maar ook de voorleessnelheid worden aangepast.

De kandidaat kan ook een stuk tekst selecteren, waarna er een menu verschijnt met de optie om de tekst voor te laten lezen.

Begeleidende en beherende rollen
Begeleidende en beherende rollen kunnen ReadSpeaker gebruiken wanneer zij bezig zijn in de afnameomgeving. Rechts bovenaan de pagina staat altijd het ReadSpeakericoon, deze kan aangeklikt worden om de hele pagina voor te laten lezen.

Let er op dat ReadSpeaker alleen in de afnameomgeving gebruikt kan worden.

DocReader
DocReader is beschikbaar bij het voorlezen van een PDF-bestand wat bij een toetsvraag hoort. Het stelt kandidaten in staat om ook teksten die daar in zijn opgenomen voor te laten lezen. Klik bovenin het venster op de knop Afspelen om het document voor te laten lezen. Het is ook mogelijk om een stuk tekst te selecteren en vervolgens op afspelen om naar de selectie te luisteren.

MijnPortfolio

Er zijn twee manieren om ReadSpeaker te gebruiken. De eerste optie is het menu dat rechtsboven in het scherm staat:

Daar kan de pagina direct worden voorgelezen en er zijn verschillende instellingen beschikbaar. Klik op het lijsticoon om het onderstaande menu te tonen: