Analyses
  • 21 Feb 2024
  • Pdf

Analyses

  • Pdf

Article Summary

Onder Resultaten > Analyses is het mogelijk om resultaten van een toetsmatrijs, toetsmoment of papieren toets te analyseren. Om informatie over een toetsmatrijs, toetsmoment of papieren toets te zien, selecteer eerst het gewenste tabblad. Vervolgens moet uit de keuzelijst(en) een selectie worden gemaakt. Per tabblad zal het overzicht er anders uit zien,in dit artikel zullende gegevens per tabblad worden uitgelegd.

Tip!
In de analyse van een toetsmoment waar plagiaatcontrole van Turnitin of Ouriginal is ingeschakeld, is het mogelijk om de kolom met het percentage van overeenkomst te sorteren. Zo kan ingezoomd worden op de resultaten die de hoogste overeenkomstenpercentages laten zien.
Let op!
De actie 'Verwerk opnieuw' is alleen beschikbaar voor beheerders. Hiermee kan een resultaat wat om een bepaalde reden niet goed is verwerkt (geen cijfer/verkeerde status) opnieuw worden verwerkt.

Tabblad toetsmatrijs

Na de keuze voor een toetsmatrijs wordt informatie zichtbaar over de betreffende toetsmatrijs. Bovenaan verschijnt mogelijk een waarschuwingsveld waarin aanpassingen worden getoond voor bepaalde kandidaten, toetsmatrijzen of toetsmomenten op basis van deze toetsmatrijs. In de afbeelding hieronder is daar een gedeelte van te zien.

Er zijn filters beschikbaar om specifiekere resultaten voor deze toetsmatrijs te tonen. De te gebruiken filters zijn: periode, kandidaatgroepen, kandidaat, status en evaluaties. Er kunnen meerdere filters tegelijkertijd gebruikt worden.

Verder naar beneden staat een overzicht van hoe er gescoord is door kandidaten op deze toetsmatrijs. Dit is te zien in de afbeelding hieronder. Aan de linkerzijde staat een grafiek. Op de horizontale as staat het percentage van de totaal te behalen punten (maximum score). De verticale as geeft het percentage weer van de kandidaten dat in dit scoregebied valt. In de afbeelding heeft bijvoorbeeld 33% van de kandidaten een score van ongeveer 75% behaald.

analyse grafiek diagram

De vier cirkeldiagrammen geven aan hoeveel van de kandidaten een voldoende hebben behaald. In dit geval waren de drie meest linker diagrammen de toetsonderdelen. De meest rechtse is het totale resultaat van de toets. In dit voorbeeld heeft iets meer dan de helft van de kandidaten een onvoldoende behaald.

Let op!


Op de Analysepagina van een toets met terugkoppelingsonderdelen ligt het aan de instellingen van het onderdeel of er een taartdiagram wordt getoond, wanneer deze getoond wordt én of er kleuren in het taartdiagram worden weergegeven. Om een taartdiagram te tonen: vink bij stap 3 de instelling aan "Naam scoregebied, zoals hieronder bepaald".

Het taartdiagram toont alleen grijze tinten wanneer er gekozen is om geen cesuur toe te passen (zie afbeelding rechts). Wanneer er wel een cesuur wordt toegepast worden groene of rode kleuren weergegeven.

De genoemde instellingen zijn terug te vinden in het terugkoppelingsonderdeel in de toetsmatrijs.

De afbeelding hieronder geeft twee weergaven van de berekende betrouwbaarheid voor deze toetsmatrijs. Het linker onderdeel geeft de betrouwbaarheid wanneer er géén correcties zijn uitgevoerd op het antwoordmodel (ongecorrigeerd). De rechter weergave geeft de betrouwbaarheid na het toepassen van actieve correcties op de resultaten. De aanpassingen zorgen ervoor dat de betrouwbaarheid en de standaard meetfout van de toets veranderen. Tussen de twee opties in staat een icoon met een hart weergegeven. Hiermee kan gewisseld worden tussen de twee mogelijkheden. Klik op het icoon, waarna het zal verplaatsen naar de rechterzijde van de niet-geselecteerde optie.

analyse betrouwbaarheid

Onderaan het overzicht staat een tabel met daarin verschillende gegevens per kandidaat. Bij deze tabel zullen opnieuw een aantal tabbladen staan. Welke tabbladen dit zijn is afhankelijk van de instellingen. Standaard zal het tabblad 'Volledig overzicht' open staan. Verder zullen de tabbladen 'Details van het resultaat', 'Groepsanalyse' en 'Analyseer vragen' beschikbaar zijn.

Bij elke kandidaat zal aangegeven zijn wat de starttijd was van deze toetsmatrijs, met daarnaast hoe lang de kandidaat over de toets heeft gedaan. Vervolgens zal een kolom aanwezig zijn voor elke toegevoegde terugkoppeling. De kolom met het harticoon erboven geeft de betrouwbaarheidsscore aan, maar alleen als deze berekend kan worden voor deze toets. Dit is niet altijd het geval, samengestelde cesuren zullen hier geen betrouwbaarheidsscore hebben staan. Ten slotte zijn er nog kolommen met de score voor de kandidaat, de status van de toets en helemaal rechts de details van het resultaat (van de betreffende kandidaat).

Volledig overzicht

Op dit tabblad worden per kandidaat de resultaten op de verschillende terugkoppelingsonderdelen getoond. Door over de gekleurde balk te hoveren wordt zichtbaar hoe de kandidaten per onderdeel de vragen hebben beantwoord.

Details van het resultaat

Dit tabblad bevat het overzicht van de resultaten van alle kandidaten op deze toetsmatrijs. Als er verschillende terugkoppelingsonderdelen zijn, dan zijn deze terug te vinden via een keuzelijst bij het filter 'Terugkoppeling'.

De gegevens die hier gepresenteerd zijn kunnen geëxporteerd worden als ruwe data. Selecteer onderaan de pagina de actie 'Exporteer ruwe gegevens naar Excel'.

Let op!
Het is mogelijk dat niet elke kolom een rechthoek bevat. Dit is het geval wanneer het een random toets betreft waardoor niet voor elke kandidaat dezelfde vragen worden geselecteerd.

Onderaan de lijst kunnen ook schuingedrukte namen en grijze rechthoeken staan. In zo'n geval kan het zijn dat een kandidaat bijvoorbeeld de toets nooit gestart heeft (wel in het dashboard op start geklikt, daarna niets meer gedaan).

Groepsanalyse

Met behulp van de groepsanalyse kunnen kandidaten die in kandidaatgroepen zijn onderverdeeld, op groepsniveau met elkaar vergeleken worden. Op die manier kan geanalyseerd worden hoe de groepen ten opzichte van elkaar gescoord hebben. Een kandidaat kan ook aan verschillende groepen gekoppeld zijn, waardoor er op verschillende manieren kan worden vergeleken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vergelijken van groepen op basis van niveau, locatie of leerjaar. Om kandidaatgroepen met elkaar te kunnen vergelijken moeten ze gekoppeld zijn aan dezelfde categorie, voor meer informatie over het aanmaken van categorieën voor kandidaatgroepen, zie Kandidaatgroepen en koppelingen in de Afname-omgeving.

In de groepsanalyse wordt een samenvatting van de resultaten van het toetsmoment weergegeven. In de samenvatting worden onder andere de gemiddelde score en het scorebereik getoond van alle kandidaten. Bevat een toets terugkoppelingsonderdelen, dan wordt dezelfde informatie ook per terugkoppelingsonderdeel getoond.

Om groepen met elkaar te kunnen vergelijken, moet via de keuzelijst bovenaan de pagina de kandidaatgroepcategorie gekozen worden. Een categorie zou bijvoorbeeld ‘Locatie’ kunnen zijn met drie kandidaatgroepen, nl. ‘Amsterdam’, ‘Rotterdam’ en ‘Den Haag’. Wanneer de categorie ‘Locatie’ wordt gekozen voor de vergelijking, worden de resultaten van de 3 groepen naast elkaar getoond. Door middel van groene en rode icoontjes, wordt duidelijk gemaakt hoe de waarde in het vak zich verhoudt tot de rest van de waarden (groen is een hogere score, rood is een lagere score). Let op, de kleur geeft geen waardeoordeel of het beter of slechter is!

Zie de afbeelding hieronder voor een voorbeeld van een groepsanalyse per locatie.

Figuur 3


Analyseer vragen

Het tabblad Analyseer vragen bevat verschillende gegevens en statische waarden die per toetsversie zijn berekend door RemindoToets. Kijk voor een toelichting van de statistische waarden bij het corresponderende artikel: Statistische waarden.


In de afbeelding rechts staan een aantal functies uit de kolom Aanpassingen. Deze kolom wordt alleen zichtbaar wanneer er aanpassingen zijn gedaan aan het antwoordmodel voor deze vraag. Het blauwgekleurde icoon (vinkje of potlood) staat voor welke antwoorden op deze vraag goedgekeurd zullen worden. Het vinkje geeft aan dat alle antwoorden worden goedgekeurd, terwijl het potlood aangeeft dat alleen het aangepaste antwoord juist is.

Verder staan in de laatste kolom nog drie opties. Hiermee kunnen de details van deze vraag worden bekeken, de interactie-analyse worden getoond of een opmerking over de vraag verstuurd naar de auteur uit de beheeromgeving.

In de interactie-analyse is meer informatie te vinden over de betreffende vraag, waaronder het aantal keer dat een antwoordoptie is gekozen en verschillende statistische waarden. Ook is het mogelijk om vanuit hier het antwoordmodel aan te passen. Hieronder is een voorbeeldweergave te zien.

Interactieanalyse


Opmerkingen

Het tabblad Opmerkingen bevat alle opmerkingen welke gedaan zijn door de kandidaten tijdens de toetsafname of het inzagemoment.

Een kandidaat kan tijdens een toets 1 opmerking per vraag plaatsen. Een begeleider kan deze opmerking 1 keer beantwoorden. Daarna kan er geen communicatie meer plaatsvinden via RemindoToets.

De opmerkingen kunnen worden gefilterd op vraag, kandidaatgroep, specifiek inzagemoment en status. Een opmerking kan verschillende statussen hebben, deze worden hieronder toegelicht:

  • Open
    Deze opmerking staat nog open en is nog niet in behandeling genomen.
  • Gelezen
    De kandidaat heeft het antwoord op de opmerking gelezen.
  • Beantwoord
    De begeleider heeft de opmerking beantwoord, maar de kandidaat heeft deze nog niet gemarkeerd als gelezen.
  • Afgesloten
    De opmerking is gesloten, zonder een reactie te geven.

In het overzicht staan aan de rechterkant knoppen om te reageren op een opmerking, deze te bewerken of af te sluiten. Er kan ook rechtstreeks naar de details van het resultaat worden gegaan.


Acties bij tabblad 'Volledig overzicht'

Onderaan de pagina zijn verschillende acties beschikbaar voor export van bestanden. In het volledige overzicht van een resultaat zijn de volgende acties gericht op exporteren:

  • Exporteer naar PDF: dit geeft de mogelijkheid om specifieke onderdelen van het resultaat weg te laten. Het PDF-bestand kan zo dus meer op maat gemaakt worden.
  • Exporteer naar Excel: Met deze optie kan er niets aangepast worden en zal na een korte wachttijd vanzelf een download in de browser verschijnen.
  • Exporteer naar Osiris (werkblad of tekst): Deze export kan in combinatie met Osiris gebruikt worden.
  • Download uploads als ZIP-bestand: met deze functie worden bestanden die door kandidaten geüpload zijn opgenomen in een gestructureerd ZIP-bestand.

Acties bij tabblad 'Details van het resultaat'

Bij tabblad 'Details van het resultaat' zijn andere acties te vinden. Deze zijn als volgt:

  • Exporteer vraagscores naar Excel: hiermee worden alleen de vraagscores geëxporteerd.
  • Exporteer ruwe gegevens naar Excel: met deze actie worden 26 soorten gegevens in het Excel bestand geplaatst. Gebruik dit om zo veel mogelijk gegevens van een resultaat in één document te downloaden.
  • Exporteer naar JSON-bestand: er wordt een .JSON-bestand aangemaakt waar de gegevens in worden opgeslagen. Dit bestandsformaat kan in andere applicaties worden ingezet.

Acties bij tabblad 'Opmerkingen'

Bij tabblad 'Opmerkingen' zijn ook acties beschikbaar. Deze zijn als volgt:

  • Beantwoord de opmerkingen: hiermee worden alle geselecteerde opmerkingen in één keer beantwoord. Het is niet mogelijk om een antwoord te geven op een opmerking die al eerder beantwoord is.
  • Sluit opmerking(en): met deze actie worden de geselecteerde opmerkingen gesloten zonder een opmerking te plaatsen.
  • Heropen opmerking(en): via deze actie kan een gesloten opmerking weer worden heropend om alsnog te beantwoorden.
  • Exporteer naar Excel: hiermee worden alle gegeven m.b.t. de opmerkingen naar een Excel bestand geëxporteerd.