Een proces gebruiken
  • 21 Feb 2024
  • Pdf

Een proces gebruiken

• Pdf

Article Summary

Het starten of vervolgen van een proces kan via het menu Processen. Dit menu-onderdeel is alleen zichtbaar wanneer er in het beheer processen zijn vastgesteld. Hier staat een overzicht van de gestarte processen en kan een nieuwe proces gestart worden. Dit kan door rechtsboven op de pagina op de ‘Start proces’-knop te klikken.

Er zijn filters beschikbaar om alleen processen van bepaalde opleidingen te tonen. Gebruik daarbij ook de contextfilter om nog specifieker te zoeken.

In dit overzicht worden alleen processen gestart of vervolgd. Processen (of onderdelen ervan) zijn mogelijk verborgen voor specifieke rollen. Daarnaast kan ingesteld worden dat niet alle rollen het proces kunnen starten.

Het aanmaken en beheren van een proces door beheerdersrollen wordt toegelicht in het artikel Beheer procesomschrijvingen.

Een nieuw proces starten

In de afbeelding hierboven is een voorbeeld van een proces te zien. De context waarin dit proces is opgesteld staat aan rechterkant. In dit voorbeeld gaat het om de context ‘Vragen’. Afhankelijk van de filters is het mogelijk dat er meerdere processen worden getoond. Klik op het grijze vak om verder te gaan.

Het volgende scherm heeft twee selectievelden: een voor de vragenbank en een voor de categorieën. Kies uit de keuzelijst een vragenbank en eventueel één of meer (sub)categorieën uit die vragenbank. Een geselecteerde categorie is blauw gekleurd:

Let er op dat dit voorbeeld specifiek is voor de context ‘Vragen’, een andere context heeft andere opties. Klik na het selecteren van de onderdelen op de knop rechtsonder om verder te gaan.

De volgende stap is het invoeren van een procesnaam en een uitleg voor het doel van het proces.

Daaronder kunnen processtappen bewerkt worden, als dit is toegestaan. De volgende onderdelen kunnen aangepast worden:

• Omschrijving
  • Toegang rollen
  • Deadline in dagen
  • Gebruikerstoegang

Klik op een van deze onderdelen om een andere tekst of waarde in te voegen. Als alle aanpassingen zijn ingevuld, sla het proces dan op. Het verschijnt in het procesoverzicht en de eerste stap kan gestart worden.

De stappen van een proces zijn lineair of parallel ingesteld. Een lineair proces heeft stappen die elkaar opvolgen. Bij een parallel proces kunnen alle stappen tegelijkertijd worden gestart. In het voorbeeld hier rechts staat bij de eerste stap een knop met een pijl, wat aangeeft dat iemand deze stap kan starten. Stap 2 kan niet gestart worden, omdat stap 1 nog niet is afgerond.