Externe media
  • 21 Feb 2024
  • Pdf

Externe media

• Pdf

Article Summary

Aan elk vraagtype is een onderdeel 'Externe media' toe te voegen. Hiermee is het mogelijk om media van externe bronnen zoals YouTube, Vimeo, SlideShare of andere bronnen die gebruik maken van de oEmbed-standaard te gebruiken. Door een URL van één van de ondersteunde bronnen in te voeren kan er via het voorbeeld bekeken worden of de media correct weergegeven wordt.

Bij het gebruik van externe media is er een andere mate van controle over de inhoud, in vergelijking met de Mediaspeler in RemindoToets. Mocht de externe media bijvoorbeeld offline zijn, dan zal het niet mogelijk zijn om deze in een toets te tonen. Overweeg daarom beide opties bij het ontwikkelen van een toets.

Instellingen

De externe media wordt toegevoegd bij het aanmaken (of bewerken) van een vraag. Selecteer uit de keuzelijst de optie 'Externe media' en klik daarna op 'Voeg toe'. Dit plaatst een nieuw veld in het overzicht van de vraag.

Voeg aan de rechtkant van het scherm de URL in die direct naar de video leidt. Bij YouTube is dit de normale URL die naar de video leidt, dit kan bij andere websites echter anders zijn. RemindoToets heeft hiervoor een 'Toon voorbeeld' knop, om te testen of de video correct worden geladen.

Let op!
Afhankelijk van de instellingen in de beheeromgeving, kan het zijn dat een vraag met een onderdeel 'Externe media' niet in toetsen (summatief) gebruikt kan worden. In dat geval is dit onderdeel alleen te gebruiken bij oefeningen en oefentoetsen (formatief). Het onderdeel zal dan dus verwijderd moeten worden en de instellingen aangepast om de vraag beschikbaar te maken voor toetsen. Het is voor beheerders mogelijk om dit aan te passen in de instellingen.

Kan 'Externe media' wel worden gebruikt bij toetsen, dan is het goed om alsnog te bepalen of de kandidaat toegang heeft tot deze specifieke website tijdens het afnemen van de toets. Is deze toegang er niet, dan zal de kandidaat de media niet kunnen zien. Dit heeft te maken met het wel of niet 'whitelisten' van een website, zie ook het artikel Whitelisting.