Safe Exam Browser
  • 21 Nov 2023
  • Pdf

Safe Exam Browser

• Pdf

Omschrijving

Safe Exam Browser is een beveiligde browser, geschikt om veilig online examens af te nemen. De tool beperkt de toegang tot het systeem, andere applicaties en websites, en voorkomt dat niet toegestane middelen opgestart en gebruikt kunnen worden tijdens het examen. De instellingen zijn aan te passen door beheerders.

Download Safe Exam Browser vanaf http://www.safeexambrowser.org/download_en.html.

In de afnameomgeving van RemindoToets zijn de instellingen voor Safe Exam browser te vinden onder Beheer > Instellingen > tabblad Safe Exam Browser.

Installeren van Safe Exam Browser

1. De bovenstaande download voor Safe Exam Browser installeert twee programma's: de browser zelf en een configuratieprogramma, genaamd SEB Configuration Tool. Gebruik eventueel de zoekfunctie van Windows om het configuratieprogramma op te starten.

2. In de RemindoToets afnameomgeving is een voorbeeldbestand voor de configuratie beschikbaar. Deze is te vinden onder Beheer > Instellingen, tabblad Safe Exam Browser. Aan de linkerkant van de pagina is een .SEB-bestand geplaatst. Klik hier op om dit bestand op de computer op te slaan.

3. Het .SEB-bestand kan vervolgens geopend worden met SEB Configuration Tool. Klik linksboven in het programma op File > Open settings... en zoek het gedownloade .SEB-bestand. Als het bestand correct is geopend, zullen de instellingen automatisch gewijzigd worden voor gebruik met RemindoToets.

Figuur 3

1. Het is belangrijk dat de te koppelen RemindoToets-omgeving aangegeven staat in SEB Configuration Tool. De afbeelding hierboven geeft een voorbeeld met daarin een koppeling naar een voorbeeldomgeving. Vervang het webadres bij 'Start URL' voor de gewenste eigen omgeving.

Browser Exam Keys

Wanneer in SEB Configuration Tool instellingen worden gewijzigd en opgeslagen, zal het programma een nieuwe Browser Exam Key genereren. Houd hier rekening mee bij het opzetten van een koppeling met RemindoToets en zorg ervoor dat de meest recente key is ingevoerd in de te gebruiken omgeving.

De Browser Exam Key is nodig om de koppeling te leggen tussen RemindoToets en de Safe Exam Browser. Met deze beveiliging kunnen alleen bevoegde kandidaten die de juiste browserversie hebben inloggen.

RemindoToets kan controleren of de Safe Exam Browser wordt gebruikt in combinatie met een geldig .SEB-configuratiebestand. Indien meerdere versies van de SEB zijn toegestaan, moet voor elke versie een Browser Exam Key worden opgegeven. Dit kan in de afnameomgeving bij Beheer > Instellingen > tabblad Safe Exam Browser. Klik onderaan de pagina op 'Nieuwe Browser Exam Key toevoegen'.

SEB key toevoegen

De afbeelding hierboven geeft weer wat er ingesteld kan worden bij het invoeren van een nieuwe key. De Browser Exam Key is afkomstig uit het configuratieprogramma. Volg de onderstaande stappen om de key te verkrijgen:

1. Open het programma SEB Configuration Tool en controleer of alle instellingen goed staan.
  2. Ga naar File > Save settings as... en sla het .SEB-bestand op de gewenste locatie op.
  3. Na het opslaan van het bestand, navigeer in SEB Configuration Tool naar het tabblad tabblad exam
  4. Kopieer de Browser Exam Key en plak deze in het veld in RemindoToets.

Vervolgens moet er een naam, besturingssysteem, SEB versie en eventueel een omschrijving gegeven worden. Niet alle cijfers van de SEB-versie hoeven overgenomen te worden. Dit kan echter wel handig zijn ter herkenning, als er meerdere versies van het programma gebruikt worden.

URL-whitelisting

Als de toegang tot het internet voor kandidaten geblokkeerd zal zijn, zorg ervoor dat in ieder geval de volgende URL's bereikbaar zijn:

https://[naam].remindotoets.nl/
https://hub.remindotest.com/
https://[naam].remindotoetsmanager.nl
https://support.paragin.nl/
https://sentry.paragin.nl/
https://*.readspeaker.com/

Deze zijn nodig om toegang te hebben voor het inloggen bij RemindoToets en gebruik te maken van bepaalde functionaliteiten, zoals ReadSpeaker. Een nieuwe URL aan deze lijst toevoegen kan in SEB Configuration Tool, bij het tabblad tabblad network
Gebruik de twee knoppen onder de lijst met URL's om deze toe te voegen of te verwijderen. Er kunnen naar wens nieuwe toevoegingen gedaan worden. Dit kan nuttig zijn als er in de toets (onderdelen van) webpagina's geladen moeten worden. Indien bepaalde onderdelen niet werken, controleer dan hier of de URL correct is ingevoerd.

Nieuwe video’s die aan RemindoToets worden toegevoegd worden automatisch in het VP-9 formaat opgeslagen, wat werkt met de Safe Exam Browser. Dit geldt mogelijk niet voor oudere video’s die al in RemindoToets staan! Dit kan complicaties geven als de Safe Exam Browser wordt gebruikt. Om deze video's om te zetten, neem dan contact op met support@paragin.nl.

Safe Exam Browsers ouder dan versie 3.0 worden niet ondersteund.