Stappenplan
  • 21 Feb 2024
  • Pdf

Stappenplan

• Pdf

Omschrijving

Een stappenplan stelt toetsontwerpers in staat om een toets op te delen in stappen en onderdelen. In een standaard situatie zal een toets alle vragen achter elkaar tonen, met een stappenplan wordt het echter opgesplitst.

De kandidaat krijgt een toets voor zich, welke bestaat uit verschillende stappen. Elk stap kan verder onderverdeeld zijn in één of meer onderdelen. Afhankelijk van de onderdelen die een kandidaat selecteert, kunnen er andere vragen gepresenteerd worden. Een voorbeeld is het gebruik van verschillende casussen waar een kandidaat uit mag kiezen. Met een stappenplan kan één toets verschillende casussen met elk eigen vragen bevatten.

Er is een minimum en/of maximum in te stellen voor het aantal onderdelen wat beantwoord moet worden. De kandidaat doorloopt alle stappen, maar elk onderdeel kan daarbij maar één keer gemaakt worden (ook al komt deze in meerdere stappen voor). Elk onderdeel en elke stap zijn na het afsluiten ervan niet meer toegankelijk.

Wanneer een stappenplan is ingesteld, wordt het overzicht met regels opgesplitst per onderdeel. Via een keuzelijst is een specifiek onderdeel te kiezen. In de afbeelding hierboven is die keuzelijst te zien. Via de onderdelen in het stappenplan kunnen de regels bij een onderdeel ook worden geopend. Het tabblad 'Voorbeeld' (zie de afbeelding hierboven) wordt ook opgesplitst in voorbeelden per onderdeel.

Een toetsmatrijs met een stappenplan is weer om te zetten naar een normale toetsmatrijs door alle onderdelen en stappen te verwijderen. Is er één stap met één onderdeel over, dan kan deze stap verwijderd worden en zullen de regels op de normale manier aan de toetsmatrijs worden gekoppeld.

Voorbeeld

In de bovenstaande afbeelding is een stappenplan weergegeven. Dit stappenplan bestaat uit twee stappen, die elk drie onderdelen bevatten. Bij stap 1 kunnen kandidaten een van de onderdelen selecteren, bij stap 2 moeten alle onderdelen afgerond worden.

Bij stap 1 is bij onderdeel 1 en 2 een instructie en aflsuiting ingevoerd. Dit is te zien aan de markeringen die bij elk onderdeel staan. Wanneer er geen tekst is ingevoerd voor een instructie of afsluiting zal er een kruisje naast staan.

Aanmaken

1. Nadat een toetsmatrijs is aangemaakt (invullen is niet noodzakelijk), klik in het tabblad ‘Inhoud’ op de optie ‘Stappenplan’ (zie de afbeelding hiernaast). Indien er nog geen stappen zijn toegevoegd, klik op het icoontje '+' om een nieuwe stap toe te voegen. De stap is toegevoegd en vervolgens kan deze aangevuld worden met onderdelen. Eerder aangemaakte stappen kunnen in dit overzicht bewerkt worden.

2. Per stap is aan te geven of de kandidaat binnen die stap alle onderdelen moet maken, of dat de kandidaat een selectie mag maken van één of meerdere onderdelen. Indien een kandidaat zelf een selectie mag maken, geef dan ook het maximaal aantal onderdelen aan wat de kandidaat mag kiezen. Klik op 'Bewerk' en geef dit aan bij de keuze-instellingen.

3. Als een stap meerdere onderdelen bevat, verschijnt er een tekstregel met "Kies uit één van de volgende toetsonderdelen:". Deze tekst is aan te passen.

4. Klik op de optie ‘Voeg een onderdeel toe aan deze stap’ om een onderdeel aan te maken. Dit zijn de groene +-iconen rechts, van de onderdelen (zie ook het eerder genoemde voorbeeld).

5. Vul de naam in van het onderdeel en eventueel de instructie en afsluitende tekst. Nadat deze gegevens zijn ingevoerd, is onderdeel 1 aangemaakt.

Om een selectie van vragen toe te voegen of de instellingen te bewerken, kies dan één van de opties die worden getoond, zodra de muis over het blok beweegt.

• Klik op het icoontje ‘Toon alle regels van dit onderdeel’ om de regels toe te voegen. Dit gaat op dezelfde wijze als bij het samenstellen van toetsmatrijzen, evenals het selecteren van vragen.
  • Om nog een onderdeel toe te voegen, klik dan op de optie ‘Voeg een onderdeel toe aan deze stap’. Als alle onderdelen zijn toegevoegd is het mogelijk om de volgende stap aan te maken door op het icoontje '+' te klikken.

Sla vervolgens de toetsmatrijs op en indien deze gereed is, activeer de toetsmatrijs, zodat deze kan worden toegevoegd aan de afname-omgeving.