Een artikel aanmaken
  • 21 Feb 2024
  • Pdf

Een artikel aanmaken

• Pdf

Omschrijving

Het menuonderdeel Artikelen wordt gebruikt om artikelen, formulieren, contentblokken en artikeltemplates te beheren. Met deze onderdelen kunnen informatieve teksten worden ontwikkeld, met daarin video’s, meerkeuzevragen en andere interactieve onderdelen. Deze onderdelen worden in velden geplaatst die in een template opgenomen kunnen worden.

De eerder genoemde onderdelen kunnen apart van elkaar opgesteld worden. Het is nuttig om te beginnen met het opstellen van formulieren, contentblokken en templates, omdat deze bij het aanmaken van een artikel gebruikt kunnen worden. Een artikel bevat altijd een template, waar andere onderdelen in worden geplaatst. Alleen beherende rollen kunnen artikelen en de verschillende onderdelen aanmaken.

Deelnemers die toegang hebben tot één of meerdere artikelen, vinden deze terug in de vorm van een selectielijst. Deze kunnen door beheerders opgedeeld worden over bijvoorbeeld verschillende opleidingen of semesters.

Het is mogelijk om de Artikelen-module een andere titel te geven die beter bij een omgeving past, bijvoorbeeld ‘Lessen’. Neem contact op met Paragin om hier wijzigingen in aan te brengen.

Paragin kan ook onderdelen die niet benodigd zijn uitschakelen. Voor de volledigheid worden alle onderdelen binnen het Artikelen-menu in dit artikel benoemd.

Instellingen

Artikelen voorbeeld

Hierboven staat een voorbeeldartikel zoals dit in het overzicht wordt weergeven. Nieuwe artikelen of onderdelen aanmaken gaat eenvoudig door rechtsboven in het scherm op het gewenste onderdeel te klikken. Voor nieuwe formulieren, contentblokken of templates opent eerst een nieuw scherm, voordat er een nieuw onderdeel aangemaakt kan worden.

Er is geen vaste volgorde waarop het artikel en de onderdelen aangemaakt moeten worden. In deze handleiding wordt het aanmaken van een artikel als laatste behandeld, omdat de andere aangemaakte onderdelen daarin geplaatst kunnen worden.

Beheer templates

In het overzicht van het templatebeheer is een lijst met alle templates te zien. Vanuit dit overzicht worden deze bewerkt en kunnen de ingestelde velden van een template worden gewijzigd. Rechtsboven in het scherm staat de functie om nieuwe templates toe te voegen.

Nieuwe template toevoegen

1. Klik op de knop ‘Template toevoegen’.
  2. Er opent een nieuw scherm, waarin de titel van de template ingevoerd wordt. Geef hier tevens aan of er een inhoudsopgave gegenereerd moet worden.
  3. De template verschijnt nu op de overzichtspagina. Klik aan de rechterkant op het lijsticoon ‘Bewerk velden’ om nieuwe onderdelen in de template te plaatsen.
  4. Er opent een nieuw scherm. Bovenaan de pagina staat de optie ‘Veld toevoegen’. Klik hier op.
  5. Bij het toevoegen van een nieuw veld zijn een aantal opties te zien. Het type veld is belangrijk, omdat per type de opties verschillend zijn. In de afbeelding hieronder zijn de opties te zien.

Template type veld.png

• Gebruik een van de twee opties genaamd ‘Artikel element’ om dit veld op een vaste positie in de template te plaatsen: bovenaan of onderaan.
'Artikel element' geeft de mogelijkheid om in het overzicht van de artikelen een element toe te voegen. Kijk bij het artikel Elementen toevoegen voor meer uitleg hierover.
  • Het is mogelijk om een eenvoudige of geavanceerde editor beschikbaar te maken. Bij de eenvoudige editor is het toevoegen van hyperlinks en tabellen uit te schakelen. Bij de geavanceerde editor zijn dit vragen en tooltips.
  • Verder is het uploaden van een afbeelding of PDF een optie.
  • Als laatste kan er een contentblok worden ingevoerd. Deze worden hieronder beschreven.

Beheer contentblokken

Bij het onderdeel ‘Beheer contentblokken’ kunnen blokken met een vooraf opgestelde inhoud worden aangemaakt. Een contentblok kan geselecteerd worden bij het aanmaken van een template. Hiermee komt de inhoud van deze blokken automatisch in de template te staan. Het is niet noodzakelijk om deze te gebruiken, het kan handig zijn wanneer bepaalde artikelen dezelfde inhoud moeten krijgen. Door een contentblok te gebruiken hoeft dit maar één keer gedaan te worden.

1. Klik op de knop ‘Contentblok toevoegen’.
  2. Er opent een uitgebreide tekstverwerker met verscheidene functies. Deze kunnen allemaal ingezet worden voor het invoeren van content, zoals afbeeldingen, video’s en tabellen. Dit wordt overgenomen in elk artikel met dit contentblok.
  3. Klik op ‘Opslaan’ als het blok naar wens is ingevuld.

Beheer formulieren

Formulieren worden gebruik om deelnemers tekst in te laten voeren. Net als contentblokken worden formulieren in een artikel geplaatst, waar deelnemers er gebruik van kunnen maken. Er is een onderscheid tussen een deelnemerformulier en een beoordelingsformulier.

Deelnemerformulier aanmaken

1. Klik op de knop ‘Formulier toevoegen’.
  2. Voer een titel in en sla het formulier op.
  3. Het formulier staat nu in het overzicht. Het is nu nog leeg, klik daarom aan de rechterkant van het scherm op ‘Beheer formulierelementen’.
  4. Er opent een nieuw scherm, waarin een element kan worden opgesteld. Klik rechtsboven in het scherm op ‘Element toevoegen’.
  5. Een nieuw scherm zal openen. Kies uit de keuzelijst het gewenste soort element. Als het element ‘Blok’ is geselecteerd, kan daarin een nieuw element worden geplaatst. In de afbeelding hieronder staat een voorbeeld van een blok, met daarin een koptekstelement en een invulveldelement.

Beoordelingsformulier aanmaken

1. Ga in het overzicht naar het tabblad ‘Beoordelingsformulier’.
  2. Klik op de knop ‘Formulier toevoegen’.
  3. Vul de opties in. Het cesuurtype pecentage heeft andere instellingen dan die voor de puntentabel, let hier dus op bij het instellen. Geef tevens het cijfer aan waarmee de deelnemer een voldoende kan halen.

Artikelen aanmaken en invullen

Wanneer een artikel wordt toegevoegd, moeten er standaard een aantal gegevens worden ingevoerd: kies een taal, voer een artikelcode en -titel in en vermeld een geldigheidsdatum- en duur.

De inhoud van het artikel kan gebaseerd worden op een aangemaakte template. Als deze template bepaalde elementen of contentblokken bevat, worden deze onderaan de pagina getoond. Als er gebruik wordt gemaakt van contentblokken komen deze in een lijst te staan. Er kunnen meerdere contentblokken geselecteerd worden. Elk blok kan per artikel maximaal één keer worden toegevoegd.

Tip!
Als de Ideeën-module (vaak hernoemd naar Kennisbank) actief is, dan kunnen gegevens daarvan aan een artikel worden toegevoegd. Bij het toevoegen van een nieuwe artikel verschijnt een keuzelijst genaamd 'Ideeën'. Er kan meer dan één idee worden gekozen.

Interne naam module: Article