Evaluatie na training
  • 21 Feb 2024
  • Pdf

Evaluatie na training

• Pdf

Article Summary

De instellingen van deze module kunnen alleen toegepast worden als toevoeging op de Training-module. Voor een toelichting bij deze module, kijk dan bij het artikel Training.

Omschrijving

Wanneer een deelnemer een training heeft afgerond kan er automatisch een evaluatieformulier worden toegestuurd. In de MijnPortfolio omgeving kan dit formulier worden aangemaakt. Er kunnen verschillende opties worden ingevoerd, zoals open- en meerkeuzevragen of het toekennen van een cijfer.
Het formulier wordt zo gebruikt om evaluaties te verzamelen waarmee de training kan worden verbeterd. De deelnemer vult het formulier in om een mening te geven over de training door de opgestelde vragen te beantwoorden.

Begeleidende rollen kunnen in het menuonderdeel ‘Evaluaties’ de statistieken inzien van ingevulde formulieren. Van elke training zijn de statistieken te bekijken en te downloaden. Beheerders hebben daarnaast de mogelijkheid om de evaluaties aan te maken en te bewerken.

Voorbeeld

Voor de evaluatie van een training zijn verschillende mogelijkheden om de deelnemers naar hun ervaring te vragen. Er kan gekozen worden om alleen meerkeuzevragen te gebruiken of juist open vragen te hanteren. Natuurlijk is een combinatie ook een optie. Daarnaast kunnen de andere opties voor beantwoording gebruikt worden om gegevens van de deelnemer te registreren, zoals de naam en welke datum zij de training zijn gestart of hebben gevolgd.

Er kan in essentie naar elk onderdeel van de training worden gevraagd, zoals de moeilijkheidsgraad, de locatie en de ervaring met de trainer en/of de organisatie. Een suggestie is het inzetten van een vrije ruimte waarin deelnemers hun eigen opmerkingen kunnen plaatsen. Zo is het mogelijk om informatie te plaatsen over een onderdeel waar het formulier niet op in gaat.

Instellingen

Het aanmaken van een evaluatieformulier kan door beheerders worden gedaan bij het menuonderdeel ‘Evaluatiebeheer’. Daar staat rechtsboven de knop ‘Evaluatie toevoegen’. Er opent een nieuw scherm. Hier kan een titel voor de evaluatie worden ingevoerd, net als een onderwerp dat gebruikt zal worden voor de geautomatiseerde email. In het berichtveld zal een standaardtekst geplaatst zijn. Deze zal er ongeveer zo uit zien als in de onderstaande afbeelding:

Let op!
De placeholder %URL% zal automatisch vervangen worden met een link waar de deelnemers de evaluatie kunnen invullen. Door deze weg te halen zal deze link niet in de mail verschijnen en kunnen deelnemers niets invullen. Zorg dus dat dit onderdeel altijd ergens in het bericht blijft staan!

Sla de evaluatie op wanneer alle velden zijn ingevuld. Nu kan de inhoud aan het evaluatieformulier worden toegevoegd. Klik hiervoor op het lijsticoon genaamd ‘Beheer evaluatie inhoud’. Er opent een nieuw scherm. Klik daar op ‘Voeg categorie toe’ en geef deze een passende naam en eventueel een omschrijving. Onder elke categorie kunnen items worden geplaatst, het is daarbij handig om vragen over een bepaald onderwerp te categoriseren. Er kunnen daarbij meerdere typen items per categorie worden geplaatst. Klik op ‘Opslaan’ om onderdelen aan een categorie toe te voegen.

Klik op het plusicoon bij een categorie om een item toe te voegen. Selecteer in het scherm dat volgt een type vraag. Sommige types hebben extra instellingen. De volgende typen kunnen beschikbaar zijn:

OptieToelichting
Open (één regel)Dit type is handig wanneer de deelnemer zelf tekst moet invoeren, wat geen uitgebreide uitleg zal bevatten. Door maar één regel te gebruiken wordt het evaluatieformulier niet onnodig groot.
Open (meerdere regels)Gebruik dit type als de deelnemer een uitgebreide toelichting moet kunnen geven, bijvoorbeeld als toelichting op een eerder gegeven antwoord.
DatumDe deelnemer kan hier een datum invoeren, zoals bij het aangeven wanneer de training is gestart.
Keuze (één optie)Bij dit type verschijnen er invulvelden voor opties. Er kunnen zoveel opties ingevoerd worden als wenselijk is door op ‘Voeg optie toe’ te klikken. De deelnemer kan hierbij slechts één van de opties kiezen, niet meer. Kies daarvoor het volgende type voor meerdere opties.
Keuze (meerdere opties)Ook hier kunnen opties ingevoerd worden. De deelnemer kan daarbij alle opties selecteren.
CijferBij dit type kan de deelnemer een cijfer kiezen van 1 tot 10. Deze schaal kan gebruikt worden de vraagstelling te beantwoorden, bijvoorbeeld “Welk cijfer geef je deze training?”
Aanbeveling aan anderenDit type creëert een blok in het evaluatieformulier met de volgende invulmogelijkheden:

- Je inhoudelijk beoordeling op een schaal van 1 tot 10
- Zou je dit aan anderen aanraden om te doen?
- Wil je nog iets melden aan andere die hier ook interesse in hebben?

Sla het item op als alles in ingevuld. Er kunnen nog meer items en categorieën worden toegevoegd.
Ga terug naar het overzicht om het formulier aan een project te koppelen. Klik hiervoor op het donkere lijsticoon genaamd 'Bewerk beschikbaarheid in projecten'. Kies een of meerdere projecten uit de keuzelijst om het evaluatieformulier daar beschikbaar te maken.

Als het evaluatieformulier naar wens is opgezet, voeg het dan toe bij het aanmaken van een training, of bewerk een bestaande training om het daar toe te voegen.

Interne naam module: evaluation