Instellingen afname-omgeving
  • 26 Nov 2024
  • Pdf

Instellingen afname-omgeving

  • Pdf

Samenvatting van het artikel

Het menu ‘Instellingen’ is onderverdeeld in verschillende tabbladen. Klik op een van de onderdelen om direct naar dat onderdeel te gaan.

Algemeen

Dit tabblad is onderverdeeld in drie secties:

  • Instellingen
  • Profielvelden en standaardinstellingen
  • Externe integraties

Klik op een van de onderdelen om de bijbehorende instellingen te tonen.


Taalinstellingen

Stel hier in welke talen in de omgeving beschikbaar zijn en welke taal de standaardtaal is. Bij de Engelse taal kan gekozen worden welke tijdsnotatie er gebruikt moet worden. De volgende talen zijn beschikbaar:

  • Nederlands
  • Engels
  • Frans
  • Duits

Toetsafname-instellingen

Geef hier aan of de score per vraag getoond wordt en hoe de vragen aan de kandidaat gepresenteerd worden, bijvoorbeeld een pagina per vraag of alle vragen op één pagina.
Dit kan per toetstype worden aangegeven. Kandidaten kunnen hiermogelijk ook zelf een keuze in maken.

Tip!
Het is ook mogelijk om deze instelling per toetsmatrijs aan te passen. Onder de afname-instellingen heet deze: "Toon max. aantal te behalen punten per vraag gedurende de toets?". Er is daarbij ook de keuze om de instellingen van de afnameomgeving aan te houden.

Selecteer hier of de hostnaam in plaats van het IP-adres bij het examen wordt opgenomen. Dit zorgt ervoor dat het IP-adres in dit geval niet meer zichtbaar is.


Resultaatinstellingen

Er kan aangegeven worden of kandidaten mogen zien wie de resultaten heeft nagekeken. Daarnaast is er de optie om binnen anonieme correctierondes het bekijken van resultaten voor correctoren te blokkeren. Daarbij zijn de volgende keuze's te maken:

  • Zo lang de corrector zijn nakijkwerk kan bewerken

    Wanneer er is ingesteld dat de correctieronde anoniem is en nadien nog gewijzigd mag worden blijven de iconen om naar de details van het resultaat van de kandidaat te gaan inactief. Er wordt dan gemeld dat het bekijken van dit resultaat is geblokkeerd zolang men is toegewezen als corrector en het nakijkwerk nog aangepast mag worden. Pas wanneer deze instellingen in de correctieronde aangepast worden, zullen de resultaten beschikbaar worden voor de corrector.

  • Alleen zolang de correcties nog niet zijn ingediend

    Wanneer er is ingesteld dat de correctieronde anoniem is en nadien nog gewijzigd mag worden blijven de iconen om naar de details van het resultaat van de kandidaat te gaan inactief zolang het correctiewerk nog niet is ingediend. Er wordt dan gemeld dat het bekijken van dit resultaat is geblokkeerd zolang men is toegewezen als corrector en het volledige nakijkwerk nog niet is ingediend. Na het indienen van het correctiewerk zullen de resultaten beschikbaar zijn.

  • Blokkeer correctoren nooit als ze de resultaten willen bekijken
    Is er ingesteld dat de correctieronde anoniem is en nadien nog gewijzigd mag worden blijven de iconen om naar de details van het resultaat van de kandidaat te gaan te gebruiken om het resultaat te bekijken.

Als laatste is er de optie om de betrouwbaarheid op de analysepagina te tonen.


Instellingen van papierentoetsresultaten

Hier kan worden ingesteld welk profielveld er gebruikt moet worden voor papieren toetsen. Dit dient een numeriek veld te zijn.

Standaard is het profielveld Code/Kenmerk ingesteld. Maak additionele opties aan bij Beheer > Gebruikerseigenschappen.


Opmerkingen-instellingen

Geef hier in welke gevallen kandidaten opmerkingen mogen geven. Dit is per toetstype aan te geven. Er is een veld om aan te geven waar de opmerking naar toe wordt gestuurd. Dit kan zijn:

  • De gekoppelde begeleider van de kandidaat
  • Een actieve beheerder
  • Een opgegeven e-mailadres
  • Niemand

Bij elk toetstype kan ook voor begeleiders ingesteld worden of zij opmerkingen kunnen opsturen. Een begeleider kan dit vanuit een resultaat of vanuit het voorbeeld van de toetsmatrijs. De volgende opties zijn voor begeleiders in te stellen voor verzending:

  • Een actieve beheerder
  • Een opgegeven e-mailadres
  • De oorspronkelijke beheeromgeving

De laatste optie is nuttig om de auteur van een vraag direct een opmerking te kunnen sturen.

Zet een instelling op 'Nee' om het plaatsen van opmerkingen in dat geval uit te schakelen.


Opschonen van oude resultaten

Deze instellingen hebben te maken met de opslag en anonimisering van gegevens. Er kan ingesteld worden wanneer bijvoorbeeld oude resultaten automatisch worden aangepast.

Een toelichting op deze instellingen is te vinden in het artikel Opschonen en anonimiseren.


Primaire inlogmethode

Stel hier in welke methode van inloggen bovenaan op de inlogpagina weergegeven moet worden.


Inlogmethode gebruikersnaam en wachtwoord verbergen

Wanneer er via een SSO ingelogd wordt, kan de methode om via de Remindo gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen, uitgeschakeld worden.


Wachtwoord vergeten

Hier kunt u aangeven welke rollen gebruik mogen maken van de 'wachtwoord vergeten'-optie.


Bevestig identiteit ter beveiliging

Voeg beveiliging toe door het opnieuw opgeven van het wachtwoord van de ingelogde gebruiker. Dit kan worden gevraagd wanneer bijvoorbeeld het profiel van een andere gebruiker wordt aangepast, of resultaten geëxporteerd worden.


Gebruikersaccounts koppelen

kunnen aan elkaar gekoppeld worden, zodat door middel van een knop in beide omgevingen, snel gewisseld kan worden van omgeving. Dit is handig voor gebruikers die veel in beide omgevingen moeten werken.

Een beheerder kan via de Algemene instellingen (onderdeel 'Gebruikersaccounts koppelen' aangeven op welke manier de accounts gekoppeld worden.

Automatisch: deze methode gebruikt op de achtergrond RemindoConnect om te bepalen of de omgevingen dezelfde SSO gebruiken en koppelt de gebruikers op dezelfde manier als zij via de SSO gekoppeld zijn.

Handmatig: voor deze methode worden de omgevingen geselecteerd tussen welke gewisseld kan worden. Hiervoor moet handmatig in de accounts van dezelfde gebruiker in het code/kenmerk veld dezelfde unieke waarde toegevoegd worden. Zodra er een gekoppeld account (dat kan ook in dezelfde omgeving, maar een andere rol zijn), zal de knop om van omgeving te wisselen bovenaan in het menu verschijnen.

Heb je binnen een omgeving meerdere accounts, bijvoorbeeld als Toezichthouder en Corrector, dan kun je via deze knop ook gemakkelijk wisselen tussen de verschillende accounts.


Profielvelden en standaardinstellingen

Profielvelden

Hier staat welke profielvelden er getoond worden en ingevuld kunnen worden bij de diverse rollen.


Toegankelijkheidsinstellingen

toegankelijkheidsprofiel

Hier kunnen nieuwe toegankelijkheidsprofielen worden aangemaakt. In de afbeelding hierboven is een voorbeeld te zien. Deze profielen worden bijvoorbeeld gebruikt voor kandidaten die meer tijd krijgen voor het maken van een toets, of een groter contrast nodig hebben voor het maken van een toets, bijvoorbeeld in het geval van dyslexie of een visuele beperking. De volgende onderdelen zijn aan te passen door beherende rollen:

  • Lettergrootte
  • Contrastmodus
  • Breed lettertype
  • Inschakelen van de ReadSpeaker-functionaliteit
  • Extra tijd voor oefentoetsen en toetsen
Let op!

De extra tijd ingesteld in een toegankelijkheidsprofiel wordt alleen geactiveerd wanneer in de instellingen van de toetsmatrijs in de beheeromgeving is ingesteld dat er extra tijd gegeven mag worden tijdens de toetsafname (zie Toetsmatrijsinstellingen).

Koppel een profiel aan een gebruiken via Kandidaten > Wijzig deze gebruiker. Ga naar het onderdeel 'Extra informatie' en wijs daar het gewenste toegankelijkheidsprofiel toe.

Let op!

Wanneer je een toegankelijkheidsprofiel toevoegt aan een kandidaat nádat deze kandidaat al is toegevoegd aan een toetsmoment, zal de kandidaat eerst uit de kandidaatlijst van het toetsmoment verwijderd moeten worden en vervolgens opnieuw toegevoegd om het toegankelijkheidsprofiel te activeren.


Tonen tijdens de toets & inzage

Stel in welke profielvelden zichtbaar zijn als een kandidaat een toets maakt en tijdens de inzage. De geselecteerde velden worden ook in het activiteitenoverzicht weergegeven.

Er worden hier ook zelf aangemaakte gebruikerseigenschappen getoond, zodat ook deze in te stellen zijn voor het gebruik tijdens inzage.


Tonen tijdens het nakijken

Stel hier in welke profielvelden zichtbaar zijn als een begeleider een toets nakijkt. Deze velden worden verborgen wanneer de nakijkronde anoniem is.


Standaardinstellingen planningsfilter

Pas hier de standaardfilters van de planning aan om sneller relevante toetsen te vinden.


Standaardinstellingen toetsmomenten

Stel hier de standaardinstellingen voor alle formatieve en summatieve toetsmomenten in. Deze standaardinstellingen worden gebruikt als er een nieuw toetsmoment wordt aangemaakt. Deze kunnen ter plekke altijd nog worden overschreven.

Onder het kopje algemene instellingen kunnen inactieve kandidaten standaard uitgesloten worden van toevoeging aan een toetsmoment. Daarnaast is het mogelijk om begeleiders alleen de toetsmomenten te tonen waar zij als toezichthouder aan gekoppeld zijn. Standaard zien ze de toetsmomenten van alle opleidingen waar ze aan gekoppeld zijn.


Standaardinstellingen inzagemomenten

Hier staan de standaardinstellingen voor alle inzagemomenten. Ze worden gebruikt als er een nieuw inzagemoment wordt aangemaakt. Deze instellingen kunnen ter plekke nog worden overschreven.

Er kunnen Safe Exam Browser-keys worden geselecteerd. Deze worden dan gebruikt wanneer de SEB voor een toets wordt ingezet. Kijk voor meer informatie bij het artikel Safe Exam Browser.


Standaard correctieronde-instellingen

Stel hier de standaardinstellingen voor alle correctierondes in. Deze standaardinstellingen worden gebruikt als er een nieuwe correctieronde wordt aangemaakt. Deze kunnen ter plekke altijd nog worden overschreven.

Er zijn aparte instellingen voor toetsen, oefentoetsen en oefeningen.


Standaard kolommen activiteitenoverzicht

Er kan hier worden ingesteld welke kolomen standaard getoond worden in het activiteitenoverzicht.


Externe integraties

Stel in welke externe integraties beschikbaar zijn. Om een integratie in te schakelen moeten geldige API-gegevens opgegeven worden. Dit is nodig voor externe software zoals Schoolyear of Proctorio.

Het is mogelijk om de opties voor Proctorio hier standaard instellingen te geven. Deze worden dan overgenomen bij het aanmaken van een nieuw toetsmoment.


Whitelisting / URL's die zijn toegestaan

Wanneer tijdens toetsen de toegang tot het internet geblokkeerd wordt, zorg dan in ieder geval dat de lijst van URL's die op deze pagina worden getoond, bereikbaar blijven door ze op een whitelist te plaatsen.

Kijk voor een toelichting bij het artikel Whitelisting.


Safe Exam Browser

Safe Exam Browser is een beveiligde browser, geschikt om veilig online examens af te nemen. De software verandert elke computer in een veilige examencomputer. De tool beperkt de toegang tot het systeem, andere applicaties en websites, en voorkomt dat niet toegestane middelen opgestart en gebruikt kunnen worden tijdens het examen.

Kijk voor een toelichting bij het artikel Safe Exam Browser.


LTI (ProctorExam, LMS)

Met behulp van Learning Tools Interoperability (LTI) kan eenvoudig een koppeling gelegd worden met een externe applicatie, zoals bijvoorbeeld een Learning Management Systeem (LMS) of Elektronische Leeromgeving (ELO). Op deze plek word de LTI-integratie ingeschakeld.

Kijk voor een verdere toelichting voor de verdere instellingen bij het artikel LTI.


Instellingen ReadSpeaker

Wordt er gebruik gemaakt van ReadSpeaker voor het voorlezen van teksten, voer dan hier het Klant-ID van ReadSpeaker in. Daarnaast kan er aangegeven worden of elke gebruiker gebruik kan maken van deze toepassing, of alleen voor gebruikers met een toegangkelijkheidsprofiel. Kijk hieronder ook bij de toegankelijkheidsinstellingen.


Plagiaatcontrole

Indien een detectiesysteem wordt opgegeven wordt er aan elk toetsmoment de optie toegevoegd om alle open antwoorden en geuploade bestanden op gelijkheid te controleren middels Turnitin of Urkund.


Terminologieën

Remindo kent een aantal standaard termen voor verschillende onderwerpen, zoals kandidaten of toetsen. Het is mogelijk om deze standaard termen te vervangen door voorgedefinieerde termen die beter bij de gebruikers passen. Zo kan elke omgeving goed aansluiten op de termen waar de gebruikers bekend mee zijn.


Rechten en rollen

In het overzicht voor rechten en rollen is terug te vinden welke acties door welke rol gedaan mogen worden. In de legenda aan de linkerkant is zichtbaar wat de verschillende iconen en kleuren aanduiden.


API

Hier is het mogelijk om API-sleutels te beheren. Een API maakt het mogelijk verscheidene functionaliteiten aan te roepen vanuit een andere applicatie.

Hier kunnen ook nieuwe API-sleutels worden aangemaakt. Er is API-documentatie beschikbaar en zijn er voorbeelden te vinden voor het inzetten van de API-koppelingen.

Zie ook het artikel API.


LTI

Hier worden LTI-koppelingen beheerd. Kijk voor een toelichting bij het artikel LTI.


E-mail

Hier staat een overzicht van de e-mails die niet konden worden afgeleverd, doordat de server meermaals onbereikbaar was of dat de server het bericht niet heeft geaccepteerd en een bouncebericht terug stuurt.


What's Next