- 18 Jul 2024
- Afdrukken
- Pdf
Raadkanscorrectie
- Bijgewerkt op 18 Jul 2024
- Afdrukken
- Pdf
Omschrijving
Raadkanscorrectie (of: gokcorrectie/ giscorrectie) is het corrigeren van de score van kandidaten voor de mogelijkheid dat kandidaten antwoorden gegokt hebben.
Raadkanscorrectie kan worden ingesteld op toetsniveau bij de Instellingen van de toetsmatrijs, kies daar ‘ja’ bij ‘Pas raadkanscorrectie toe’. Remindo berekent na afname de raadscore voor de gehele toets op basis van de gesloten vragen die in de toets zaten. De raadscore kan namelijk alleen berekend worden voor gesloten vraagtypen; vragen waarbij het juiste antwoord geraden of gegokt kan worden. Het juiste antwoord bevindt zich altijd in één van de antwoorden of antwoordcombinaties. Bij open vragen, zoals de open vraag, werkbladvraag of invulvraag, kan er niet geraden worden, daarom wordt voor deze vragen geen raadkanscorrectie toegepast.
De raadkanscorrectie kan niet vooraf berekend worden in de beheeromgeving. Bij het instellen van de toetsmatrijs is namelijk nog niet bekend welke vragen er in de toets zitten en dus ‘weet’ Remindo op dat moment nog niet wat de raadkanscorrectie wordt.
Het is mogelijk in de Instellingen van de toetsmatrijs een voorbeeld scoretabel te genereren waarbij je zelf het aantal punten en de verwachte raadkans in kan vullen om een inschatting te maken van de scores en het effect van de raadkanscorrectie.
Raadkans en raadscore
Raadkans
De raadkans geeft de kans aan dat de kandidaat door willekeurig antwoord te geven een vraag juist beantwoordt. Wanneer een vraag 4 antwoordopties heeft waarvan er één juist is, zijn er 4 mogelijkheden om de vraag te beantwoorden en is de kans om het juiste antwoord te raden 1/4, oftewel 0,25. Wanneer er twee antwoordopties van de vier goed zijn (meervoudig juist), zijn er 10 mogelijkheden om de vraag te beantwoorden, maar slechts 1 antwoordcombinatie is juist. De raadkans is dan 1/10, oftewel 0,10.
Raadscore
De raadscore geeft de score aan die wordt afgetrokken van de totaalscore van de vraag wanneer de raadkanscorrectie wordt toegepast in een toets. Voor alle vragen geldt dat de raadscore bestaat uit de som (te behalen punten per antwoordmogelijkheid * de raadkans). De te behalen punten per antwoordmogelijkheid hangen af van het scoretype en het totaal aantal te behalen punten op de vraag. Wanneer het puntenaantal van een antwoord(combinatie) negatief is (dit is mogelijk bij scoretype ‘Scoreverdeling’ waarbij negatieve punten gescoord kunnen worden) wordt deze afgekapt op 0, zodat een raadscore niet negatief wordt.
Impact van toepassing van de raadkanscorrectie
De totale raadscore van de toets (som van alle raadscores van de vragen in de toets) wordt verrekend in de normering. Door het toepassen van de raadkanscorrectie verschuift het cesuurpunt en zijn er meer punten nodig om een voldoende te halen.
De grafiek hieronder toont de normering van een toets bestaande uit tien 4-meerkeuzevragen van elk 1 punt. De oorspronkelijke cesuur was ingesteld op 55% voor het cijfer 5,5. Elke vraag heeft een raadscore van 0,25 (kans) x 1 (punt). De totale raadscore is 2,5 punt op een totaal van 10 te behalen punten (25%).
De locatie van elk punt op de lijn wordt gecorrigeerd middels de formule: (totale raadkans toets) + ((100% - totale raadkans toets) × [percentage]) = 25% + (75% × [percentage]). Dat betekent dat de cesuur 66,25% wordt: 25% + ((100%-25%) x 55% = 66,25%. Deze formule is terug te vinden op de Resultaatpagina > kies in het linker menu voor de knop ‘Toets’ > Resultaatberekening > Toon uitgebreide uitleg over de berekening.
Wanneer de raadkanscorrectie wordt toegepast, heeft dit invloed op het cesuurpunt. Dit is pas ná de toetsafname zichtbaar en wordt toegelicht in de Resultaatberekening. Ga via de details van het resultaat naar het menu links, klik op Toets en klik onder het resultaat op 'Resultaatberekening'. Vervolgens kun je nog een uitgebreide berekening van het resultaat zien bij 'Toon uitgebreide uitleg over de berekening'.
Toepassing per vraagsoort
Meerkeuzevragen
Één juist antwoord / Keuzelijstvraag
Bij een enkel juist antwoord is de kans slechts afhankelijk van het aantal antwoordmogelijkheden. Bij vier antwoordmogelijkheden en één juiste optie is de raadkans ¼, oftewel 0,25. Wanneer gekozen is voor het scoretype correct antwoord of scoreverdeling met een totaalscore op de vraag van 1 punt is de raadscore de som van de te behalen punten per antwoordmogelijkheid x de raadkans 0,25.
Meervoudig-juist vraag
Dit betreft de meervoudig-juistvraag. Bij meerdere correcte antwoorden wordt de raadkans en -score berekend door alle in te vullen combinaties mee te nemen. De raadkans wordt bij dit vraagtype dan ook een stuk kleiner dan wanneer er één antwoord kan worden ingevuld. Bij een vraag met 4 antwoordmogelijkheden waarvan er twee correct zijn en de keuze is gelimiteerd tot twee, zijn er 10 mogelijke antwoordcombinaties te maken.
Matching/Matrixvragen
Eén associatie
Dit is effectief een meerkeuzevraag met één antwoord, maar met afleiders verdeeld over een aantal rijen. De raadkans en raadscore worden dan ook op dezelfde manier berekend als bij een enkelvoudige meerkeuzevraag. Bij drie rijen met elk vier antwoordopties is de raadkans ¼ x ¼ x ¼ = 0,015625.
Eén of meerdere associaties per rij
Dit is effectief meerdere meerkeuzevragen (evt. met één antwoord), in één. De raadkans en raadscore per rij worden dan ook op dezelfde manier berekend. De raadkans over alle rijen wordt vermenigvuldigd; de raadscore opgeteld.
Rangschikvragen
Sorteervragen
Bij sorteervragen wordt gerekend met het aantal verschillende volgordes die een kandidaat kan invullen. Bij een sorteervraag met 3 elementen die in de juiste volgorde gezet moeten worden zijn er 6 verschillende mogelijkheden:
- ABC (juist) / ACB / BCA / BAC / CAB / CBA
Hierbij kunnen twee soorten scoretypes gebruikt worden: correct antwoord en de quotiëntregel (voor meer informatie over de quotiëntregel, zie het artikel ‘Scoretypes’).
Bij scoretype ‘correct antwoord’ worden alleen punten toegekend bij een volledig juiste volgorde. Wanneer er een totaalscore is van bijvoorbeeld 3 punten en een raadkans van 1/6 (0,1667) is de raadscore 0,5.
Wanneer het scoretype ‘quotiëntregel' wordt toegepast houdt Remindo rekening met de mate waarin de elementen ten opzichte van elkaar goed staan. In onderstaande afbeelding laat de groene kleur zien dat de locatie volledig juist is en oranje geeft aan dat de locatie deels juist is ten opzichte van de andere twee elementen. In de antwoordcombinatie BAC staat C staat volledig op de juiste plek; B en A worden niet volledig fout gerekend omdat ze ten opzichte van C deels juist staan.
Voor elke gekozen combinatie wordt berekend wat de score zou zijn. In dit geval zou je kunnen rekenen aan de hand van een verdeling van 6 punten over elke antwoordcombinatie waarbij groen 2 punten waard is en oranje 1. Bij de gekozen volgorde van BAC is de verhouding goed/fout 4 om 2. De score op basis van de quotiëntregel is 1,5 punt (bij een totaalscore van 3 punten). De raadscore wordt 1,5 * (1/6) = 0,25. Bereken de raadscore van de overige antwoordcombinaties en tel deze bij elkaar op voor de totale raadscore van de vraag.
Als in een vraag vier antwoorden in de juiste volgorde gezet moeten worden, zijn er 24 verschillende antwoordcombinaties mogelijk. De raadkans wordt dan: 1/24 = 0,0416.
Aanwijsvragen
Hotspotvragen
Bij de hotspotvraag is het antwoordgebied zo groot als de afbeelding. Remindo verdeelt de afbeelding in 1000 punten die gekozen kunnen worden. Wanneer is ingesteld dat een kandidaat meer dan één hotspot mag aanklikken, heeft de kandidaat elke keer opnieuw dezelfde kans. Een kandidaat krijgt maar één keer punten voor een goed geplaatste hotspot. Wanneer er twee gebieden zijn geselecteerd die over elkaar heen liggen zal Remindo eerst het gebied zien dat in de editor ‘bovenop’ ligt.
De werkelijke raadkans (en daarmee ook de raadscore) ligt altijd hoger dan de raadkans die berekend wordt door Remindo omdat een kandidaat informatie uit de afbeelding kan halen die richting geeft aan waar de kandidaat wel/niet zijn hotspot zal plaatsen.
Drag & Drop-/ Sleepvragen
Ook hier wordt gewerkt met één grote achtergrondafbeelding waarbij de oppervlakte van de correcte antwoordgebieden ten opzichte van het totale oppervlakte de raadkans bepaalt. Wanneer 25% van de achtergrondafbeelding als correct antwoordgebied is geselecteerd, is de raadkans 0,25. Wanneer er meerdere gebieden te kiezen zijn is de raadkans ‘kans gebied X’ x ‘kans gebied Y’. Er kan bij dit vraagtype enkel gekozen worden voor het scoretype ‘scoreverdeling’, dus er kan ook gewerkt worden met minpunten. Een kandidaat krijgt alle punten van het geselecteerde gebied wanneer de versleepte afbeelding voor tenminste 55% op het geselecteerde gebied ligt.
Verbindvragen
Grafische verbindvraag
Bij een grafische verbindvraag is het aantal combinaties van lijnen dat gemaakt kan worden het aantal antwoordmogelijkheden. Dit vraagtype kent enkel het scoretype ‘scoreverdeling’. De raadkans en raadscore worden verder op dezelfde manier berekend als bij een meervoudig-juistvraag.
Samengestelde vragen
Voor samengestelde vragen, die bestaan uit meerdere interacties wordt de raadkans berekend op basis van alle mogelijke antwoordcombinaties van de subvragen door de totaalscore van elke antwoordcombinatie te vermenigvuldigen met de raadkans (de kans om exact de juist antwoordcombinatie bij alle subvragen te kiezen). Vervolgens worden alle raadscores van de verschillende antwoordcombinaties opgeteld.
Wanneer binnen de samengestelde vraag interacties zijn die een negatieve score kunnen opleveren wordt eerst de totaalscore van de combinatie van gekozen antwoordopties berekend. Wanneer de totale raadscore van een combinatie aan antwoordopties negatief is, wordt deze afgekapt op 0. De score wordt vervolgens vermenigvuldigd met de raadkans en zo wordt de raadscore van elke antwoordcombinatie berekend.
Ik weet het niet optie
Wanneer de ‘ik weet het niet optie’ wordt gebruikt in de vragen van de toets, adviseren we om geen raadscore toe te passen op de toets omdat ervan uit gegaan wordt dat in het geval de kandidaat het antwoord niet weet, er niet gegokt wordt, maar gekozen wordt voor de ‘ik weet het niet’ antwoordoptie. Wanneer de raadscore toch wordt toegepast, zal de raadscore worden berekend op basis van de overige opties. Bij een meerkeuzevraag met 4 antwoordopties zal dit een raadscore van 0,25 opleveren.