Keuzelijstvraag
  • 26 Oct 2023
  • Pdf

Keuzelijstvraag

• Pdf

Introductie

Bij een keuzelijstvraag kan er een optie uit een keuzelijst worden gekozen vanuit een veld, waarbij de antwoordopties van te voren vastgesteld zijn. De keuzelijst kan midden in een zin worden geplaatst en er kunnen meerdere keuzelijstvragen tegelijkertijd aan de kandidaat worden gesteld.

Na het instellen van de standaard instellingen van de vraag, wordt de nieuwe vraag geopend.

Tekstblok

Na het aanmaken is het tekstblok al gevuld met een keuzelijst. Door te klikken op het potlood-icoon kunnen de teksten rondom de keuzelijst geplaatst worden. Via de knop ‘Voeg interactie toe’ in de werkbalk, kunnen extra keuzelijsten worden toegevoegd aan de vraag.

Door te klikken op het tandwiel icoon tandwiel icoon worden de instellingen rondom de antwoordopties van deze vraag beschikbaar.

Opties

OptieToelichting
HusselenEr kan worden aangegeven of de antwoordopties gehusseld moeten worden of dat de volgorde vast staat. Staat husselen op ‘Ja’, dan worden de antwoordopties elke keer in een andere volgorde in de keuzelijst weergegeven.
PuntenverdelingBij de puntenverdeling wordt de keuze gemaakt voor het scoretype dat voor deze vraag gebruikt moet worden. De te behalen score voor een vraag is altijd 0 of een positief getal, het is niet mogelijk om negatieve scores te behalen. Er kan gekozen worden uit onderstaande twee opties:
Correct antwoordBij het kiezen van het juiste antwoord krijgt de kandidaat de ingestelde punten. Elk ander antwoord levert geen punten op.
ScoreverdelingBij het kiezen van het juiste antwoord levert dat een punt op, maar ook een niet juist antwoord kan een punt opleveren. In het geval van meerdere antwoorden juist kunnen de punten tegen elkaar weggestreept worden.

Bij elke antwoordoptie en voor het wel of niet correct beantwoorden van de vraag kan ook terugkoppelingsinformatie vastgelegd worden. Deze informatie is bestemd voor de kandidaat.

Let op!

Anders dan bij een meerkeuzevraag staan de antwoordopties in het veld ‘Keuze’ in de opties. Het is dus niet mogelijk om opmaak te gebruiken in deze antwoorden.

Voorbeeld

Dit voorbeeld is bedoeld om inzicht te geven in het opzetten van een keuzelijstvraag. Er wordt ingegaan op de manier waarop de vraag is opgebouwd en hoe de antwoordmogelijkheden zijn opgezet.

1. Na het aanmaken van een nieuwe invulvraag wordt deze geopend. Klik op het potlood om de vraag te bewerken.
  2. Bij dit vraagtype worden de antwoordopties in de tekst van de vraag geplaatst. De kandidaat moet in deze vakken tekst of getallen invullen, of kiezen uit een lijst. Er is geen vaste opzet om dit te doen, er is bij dit vraagtype veel ruimte om een eigen opzet te bedenken.
  3. Om een invulveld voor een antwoord toe te voegen, klik in het bewerkscherm op "+ Voeg interactie toe". Vervolgens kan er gekozen worden uit een 'Keuzelijstvraag' of een 'Invulvraag'. Een keuzelijst geeft de kandidaat een aantal opties om uit te kiezen. Deze verschijnen wanneer de kandidaat op het vlak klikt tijdens een toets. De invulvraag is een open tekstvak waarin getypt kan worden.
  4. Aan de linkerkant van het bewerkscherm is er de mogelijkheid om de opties per antwoordveld in te stellen. Klik hiervoor op het tandwielicoon.
  5. De opties per invulveld zijn verschillend.
  • Keuzelijst: Het is mogelijk om de aangemaakte antwoorden te laten husselen. Bij 'Scoretype' kan ervoor gekozen worden om antwoorden verschillende scores toe te kennen. Met de knop 'Voeg een optie toe' komt er een extra antwoordmogelijkheid bij. Als husselen aan staat, kunnen individuele vragen wel nog vastgezet worden door bij 'Vaststaand' op Ja te klikken. Antwoorden kunnen verplaatst worden door met het zwarte plus-teken een vraag naar boven of naar beneden te slepen.
  • Invulvraag: Deze functie wordt gebruikt voor een invulvraag. Kijk bij dat artikel voor een gedetailleerde uitleg.
  1. Als laatste is er nog de optie om bonuspunten te geven voor als alle antwoorden goed zijn ingevuld. Dit kan bij het beginscherm voor het bewerken van de vraag aan de linkerkant.

Voorbeeld antwoordmodel

Op de afbeelding hierboven staat een voorbeeld van een vraag waarin keuzelijsten zijn verwerkt (de juiste antwoorden zijn ernaast geplaatst, omdat deze screenshot uit de beheeromgeving komt). Een van deze opties is uitgeklapt om te laten zien hoe dit er uit ziet. Door op een optie te klikken wordt deze in het invulveld geplaatst.

Tip!

Het is ook mogelijk om de invulvelden in een tabel te plaatsen. Hier is bij het tekstverwerken een knop voor te vinden. Kijk ook eens bij de Werkbladvraag, die mogelijk beter aansluit voor het gebruiken van een tabel.