Werkbladvraag (open)
  • 26 Sep 2023
  • Pdf

Werkbladvraag (open)

• Pdf

Introductie

Een werkbladvraag (open) is een vraagsoort waar de kandidaat op het scherm een werkblad te zien krijgt. Hier kunnen antwoorden ingevuld worden. Deze antwoorden kunnen door de ontwerper op verschillende manieren worden ingesteld. Zo kan een kandidaat kiezen uit een keuzemenu of moet een eigen antwoord invullen, afhankelijk van de instellingen.

De werkbladvraag (open) is te gebruiken voor onder andere boekhoudvragen en grootboekrekeningen en bijvoorbeeld voor het vervoegen van werkwoorden.

Het verschil met de normale werkbladvraag is dat deze versie als open vraag wordt behandeld, dus middels een correctieronde moet worden nagekeken.

Aanmaken van een werkbladvraag (open)

In deze sectie staat uitleg over hoe een werkbladvraag wordt aangemaakt en hoe de bijbehorende functies werken. Hiervoor zijn een aantal stappen vereist die hier worden toegelicht.

1. Het aanmaken van een werkbladvraag kan door op het blok “Vragen” te klikken, direct na het inlogscherm. Vervolgens moet een vragenbank geselecteerd worden waar de te maken vragen in komen te staan. Als de juiste vragenbank nog niet wordt getoond, maak deze dan aan of geef dit door aan de functioneel beheerder.

2. Na het selecteren van de vragenbank en eventueel de categorie waarin de vraag moet worden opgeslagen staat rechtsboven de knop “Nieuwe vraag toevoegen”.

3. Selecteer als vraagtype “Werkblad (open)” . Er zijn nog een aantal opties:
    • Er kan een codering worden toegekend. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om snel te zoeken naar vragen die dezelfde code hebben of om vragen makkelijk te kunnen herkennen in analyse-overzichten.
    • Is deze vraag geschikt voor papieren afname?
    • Is deze vraag beschikbaar voor (eventuele) oefentoetsen?
    • Is deze vraag beschikbaar voor (eventuele) eindtoetsen?
    • De taal van de vraag kan ingesteld worden op Nederlands of Engels.
    • Er is de optie om een rekenmachine op het scherm bij de vraag te plaatsen. Dit heeft alleen betrekking op de huidige vraag.

4. Na het aanmaken van een werkbladvraag komt een nieuw scherm naar voren. Links op dit scherm staan de onderdelen uit figuur 1. Deze onderdelen kunnen bewerkt worden door er op te klikken.

Figuur 1

Inhoud tekstblok” geeft de optie om de informatie en vraagstelling in te vullen. Dit komt bij het invullen van de vraag boven het werkblad te staan. Het bevat algemene opmaakopties voor tekst maar ook de optie voor het instellen van tabellen. De kandidaat kan hier geen antwoorden invullen.

Door op het werkblad te klikken zal deze openen in het scherm voor bewerking. Het bevat een aantal standaard functies die nodig zijn voor een werkblad, zoals het aangeven van de soort gegevens in de cellen. Het is mogelijk om randen te arceren, cellen samen te voegen en de inhoud binnen of tussen cellen onderling te verplaatsen. Een nieuw werkblad heeft een 5x5 cel indeling. Het toevoegen en verwijderen van nieuwe rijen of kolommen kan door met de rechtermuisknop op het werkblad te klikken.

1. De functie “Sta kandidaat-invoer toe” geeft een cel een gele kleur. Dit betekent dat een kandidaat hier zelf een antwoord in kan vullen. In het algemeen blijft een gemarkeerde cel leeg, omdat de kandidaat hier een antwoord invoert. Bij cellen zonder kleur kan de kandidaat dit niet. Cellen waarbij geen kandidaat-invoer wordt verwacht kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om gegevens te tonen die de kandidaat nodig heeft om de vraag te beantwoorden.

Klik op een cel en vervolgens op “Sta kandidaat-invoer toe” om de cel te markeren. Klik nogmaals op de knop om een cel te demarkeren.

1. Hierna kan er één of meerdere beoordelingscriteria worden toegevoegd, net zoals bij een normale open vraag.

Lijsten aanmaken

Een belangrijke functie voor de werkbladvraag is het aanmaken van lijsten. Een lijst is bedoeld voor het creëren van een speciale celfunctie, waarbij de kandidaat een uitklapbaar keuzemenu te zien krijgt. Uit dit keuzemenu moet een antwoord worden gekozen, wat kan bestaan uit één of meerdere cellen. Dit zal later in voorbeeld C worden toegelicht. In figuur 2 zijn de twee bijbehorende knoppen uitgelicht.

Figuur 2

Knop 1 wordt gebruikt om een cel een opzoeklijst-functie toe te kennen. Dit geeft de geselecteerde cel of cellen automatisch de “Sta kandidaat-invoer toe” eigenschap, omdat deze celeigenschap altijd bestemd is voor een kandidaat. Om te kunnen kiezen uit een lijst, moet deze eerst worden aangemaakt.

Knop 2 is bedoeld voor het aanmaken en beheren van lijsten. In een lijst komen de opties te staan waar een kandidaat later uit zal moeten kiezen. Er kunnen per vraag meerdere lijsten worden gemaakt. Deze kunnen niet gebruikt worden bij andere vragen in dezelfde vragenbank.

Een lijst kan een verschillend aantal cellen bevatten. Het is mogelijk om voor slechts één cel een antwoord in te vullen of een antwoord wat uit meerdere kolommen bestaat. De maximale breedte van een antwoord uit een opzoeklijst is 5 cellen. RemindoToets zal dit ook aangeven met een waarschuwing. Het aantal rijen bij het beheren van een lijst staat niet gelijk aan het aantal rijen op het werkblad, maar aan het aantal verschillende antwoorden wat in de lijst komt te staan.

Figuur 3

In figuur 3 is het scherm te zien wat verschijnt na het selecteren van de “Lijsten”-knop. Elke lijst kan een specifieke naam worden gegeven, wat terug komt bij het aanmaken van een antwoordoptie. Aan elke kolom kan een naam toegewezen worden. Dit krijgt de kandidaat te zien wanneer een antwoord wordt geselecteerd. Er kan worden aangegeven of een kolom tekst bevat, getallen of bedragen. Er kunnen maximaal 5 kolommen in een lijst worden opgenomen.

Een nieuwe kolom toevoegen kan door de knop “Kolom toevoegen” te gebruiken. Deze kolommen worden automatisch gekoppeld aan het antwoord in de eerste kolom. Dit houdt in dat alle kolommen worden ingevuld op het werkblad wanneer de kandidaat een antwoord kiest, zelfs als deze niet worden getoond in de opzoeklijst (zie ook voorbeeld C). Met de functie “Kolom tonen in opzoeklijst” kunnen specifieke kolommen worden verborgen voor de kandidaat. Er moet minstens één kolom zichtbaar zijn, anders geeft RemindoToets een waarschuwing.

In figuur 3 staan als voorbeeld drie antwoordopties ingesteld. Deze krijgt de kandidaat in die volgorde te zien wanneer deze wordt gebruikt bij een vraag. In deze drie vlakken kunnen antwoorden worden ingevuld. Door een rij toe te voegen wordt er een extra antwoordmogelijkheid toegevoegd die dan ook zichtbaar wordt voor de kandidaat.

Wanneer er geen aanpassingen meer nodig zijn, kunnen alle lijsten opgeslagen worden door op “Lijsten bewaren” te klikken.

Figuur 4

Nadat de lijsten zijn opgeslagen, worden deze zichtbaar bij het gebruiken van de opzoeklijst-functie (zie figuur 4). Het scherm wat weergeven wordt in figuur 10 wordt vervolgens geopend. Hier kan gekozen worden uit de aangemaakte lijsten. Daarbij kan ook weergeven worden welke kolom uit de lijst moet worden geselecteerd. Op deze manier bestaat de mogelijkheid om antwoorden uit verschillende kolommen te halen. Daaronder is er de functie om antwoorden die eerder al zijn ingevuld niet meer in de lijst te tonen. Gebruik deze mogelijkheid wanneer een kandidaat een antwoordoptie maar één keer mag gebruiken. Wanneer deze functie niet wordt gebruikt, kan de kandidaat de antwoordopties dus meerdere keren kiezen.

Figuur 5

De functie “Waarde voor gekoppelde cellen” geeft de mogelijkheid om meerdere kolommen te laten verschijnen wanneer de kandidaat een antwoord heeft geselecteerd. Dit kan door in het vak “Cel” een cel op het werkblad te specificeren. Bij “Voeg waarde in van” kan een kolom worden gekozen. De waarde in die kolom verschijnt vervolgens in de geselecteerde cel. Deze waarden zijn bij het aanmaken van de lijst al aan elkaar gekoppeld, het is niet mogelijk om dat hier aan te passen. Kijk bij figuur 3 voor het aanpassen van een lijst, of kijk bij voorbeeld C om te zien hoe een opzoeklijst met meerdere waarden er uit komt te zien.